07:41 12.02.2019

У Страсбурзі почнуться переговори Ради ЄС і Європарламенту щодо газової директиви

3 хв читати
У Страсбурзі почнуться переговори Ради ЄС і Європарламенту щодо газової директиви

У Страсбурзі у вівторок почнуться переговори румунського головування Ради ЄС від імені країн Євросоюзу з Європарламентом щодо змін європейської газової директиви на основі пропозиції Єврокомісії, повідомив голова комітету ЄП з питань промисловості, досліджень та енергетики Єжи Бузек.

"Я вітаю позитивні новини з Ради (ЄС - ІФ) - румунське головування отримало мандат на переговори щодо перегляду газової директиви! Я дуже розраховую на конструктивний тріалог (Рада ЄС, Європарламент, Єврокомісія - ІФ) у вівторок в Страсбурзі", - заявив у своєму "Твіттері" європейський депутат після засідання 8 лютого в Брюсселі Комітету постійних представників країн ЄС (Coreper), який погодив мандат на переговори щодо внесення поправок в європейську директиву з газу.

Пропозицію Єврокомісії щодо зміни газової директиви ЄС було висунуто в листопаді 2017 року. Вона була направлена на те, щоб застосувати однакові правила європейського законодавства в галузі енергетики до всіх газопроводів з третіх країн або в треті країни на території Європейського союзу.

В ЄС вважають, що зміни в європейській директиві щодо газу послужать на благо як інвесторам, так і користувачам газової інфраструктури.

"Глобальна мета пропозиції про зміну директиви щодо газу полягає в тому, щоб забезпечити застосування правил, що регулюють внутрішній ринок газу ЄС, до трубопроводів транспортування газу між державою-членом і третьою країною до кордону національної території та вод держави-члена", - сказано в комюніке прес-служби Ради ЄС, випущеному за підсумками засідання Coreper.

"Це дозволить посилити послідовність правової бази ЄС, поліпшити прозорість і забезпечити юридичну безпеку інвесторам, які вкладають кошти в газові інфраструктури, і користувачам мережі", - наголошується в документі.

У ньому уточнюється, що мандат, виданий в результаті обговорення Раді ЄС комітетом постпредів на переговори з Європарламентом зі зміни директиви, визначає процедуру переговорів про угоди між державами-членами ЄС та третіми країнами з експлуатації газопроводів.

Такі угоди, вважають в Брюсселі, могли б дозволити, наприклад, вирішувати проблему можливих невідповідностей між союзним правом і законодавством третіх країн.

"Згідно з пропозицією, держави-члени, які бажають розпочати переговори з третьою країною, щоб укласти, змінити або розширити таку угоду, здатну мати наслідки для загальних правил ЄС, зобов’язані інформувати про це (Європейську) комісію", - пояснюють в Раді ЄС.

У випадках, що стосуються частини угоди, яка може вплинути на правила ЄС, Єврокомісія повинна давати дозвіл державі-члену на ведення офіційних переговорів.

Головний науковий співробітник брюссельського "Інституту Схід - Захід" Данила Бочкарьов, коментуючи раніше "Інтерфаксу" досягнутий країнами ЄС компроміс щодо мандата на переговори, заявив: "Справа, дійсно, зрушила з точки, але це поки нічого не означає. Починається рутинний, нудний і тривалий процес узгодження в рамках тріалогу Рада ЄС - Європарламент - Єврокомісія, який поки незрозуміло, коли і чим закінчиться. Це займе багато часу, не треба вводити себе в оману".

"Нова версія документа дає Німеччині право як першій державі-члену ЄС, на територію якого приходить газопровід ("Північний потік-2" приєднується на території цієї країни до внутрішнього газового ринку ЄС) право застосовувати директиву в своїх територіальних водах. Як вона це робитиме і які саме виключення нададуть "Північному потоку-2", поки що не зрозуміло, та й говорити про це зарано. Важливо, що основні моменти визначатиме Німеччина", - зазначив співрозмовник агентства.

На його думку, проекту цього газопроводу "поки ніщо не загрожує".

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

США вже почали постачати боєприпаси Україні, їх буде доставлено протягом кількох днів - Пентагон

ПК "Південь": у Херсонській області знищено розвідувальний БПЛА "Орлан-10", в Одеській - БПЛА "ZALA"

Унаслідок обстрілів на Донеччині загинули п’ятеро людей, вісім поранено

"Укрзалізниця" скасувала зміни в русі поїздів, запроваджені через обстріли Харківщини

Підозрюваного в хабарництві заступника голови Запорізької облради відсторонено від посади - САП

ISW: Є реальна загроза захоплення Часового Яру, хоча армія РФ не може зробити це швидко

Нелегальні онлайн-казино атакують компанію Favbet - заява

Міністра агрополітики Сольського взято під варту з альтернативою застави 75,7 млн грн

За добу на Харківщині 13 постраждалих у результаті ворожих обстрілів

Ворог продовжує обстрілювати Херсонську область, шестеро поранених

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА