08:33 14.02.2019

НАСА офіційно оголосило про втрату марсохода Opportunity

3 хв читати
НАСА офіційно оголосило про втрату марсохода Opportunity

Національне управління з аеронавтики і дослідження космічного простору США (НАСА) в середу офіційно оголосило про припинення функціонування марсохода Opportunity, що потрапив минулого року в найпотужнішу пилову бурю на Червоній планеті і відтоді не виходив на зв'язок.

"Місія Opportunity завершена", - заявив помічник голови НАСА з науки Томас Зурбучен на прес-конференції, на якій були присутні також керівник НАСА Джим Брайденстайн і провідні учасники місії марсохода.

Напередодні НАСА зробило останню спробу зв'язатися з марсоходом, яка знову не дала результату. Всього було зроблено 800 таких спроб.

Opportunity продовжував успішно функціонувати на Червоній планеті аж до літа 2018 року, проїхавши близько 45 км. Востаннє він виходив на зв'язок 10 червня. 12 червня 2018 року марсохід був переведений в режим енергозбереження через найпотужнішу і тривалу пилову бурю, яка охопила більшу частину кратера Індевор, де він працював. Буря перешкоджала надходженню світла на його сонячні батареї. Восени буря вщухла, проте марсохід на зв'язок не виходив. За словами вчених, у нього могло не вистачити енергії для обігріву своїх акумуляторів, яким загрожувало замерзання в холодній атмосфері Червоної планети. Крім того, його сонячні батареї могли опинитися під товщею пилу.

До потужної бурі марсохід пропрацював на Марсі 14 років і 195 днів, перевищивши запланований термін у 55 разів. Фахівцям вдалося встановити місце розташування марсохода. Його знайшли на знімках, зроблених орбітальним апаратом Mars Reconnaissance Orbiter (MRO). Opportunity перебуває на схилі Долини Наполегливості.

Opportunity - другий марсохід з двох, запущених НАСА в рамках проекту Mars Exploration Rover. Спусковий апарат з марсоходом опустився на поверхню Марса 25 січня 2004 року в районі кратера Ігл на плато Меридіана трьома тижнями пізніше першого марсохода Spirit, який здійснив посадку на протилежному боці Марса.

Загальна мета місії - з'ясувати історію води на Марсі та її роль в геології і кліматі планети, зокрема, знайти і описати різні типи порід і грунту, що мали сліди впливу води в минулому. Вони знайшли багато доказів того, що Марс був відносно теплою і вологою планетою мільярди років тому, змінивши розуміння вчених щодо еволюції планети і можливості життя на ній.

Перший марсохід - Spirit ("Спірит") пропрацював на поверхні Марса до березня 2010 року, він проїхав 7,73 км замість запланованих 600 м, що дозволило зробити важливі аналізи геологічних порід Марса. 1 травня 2009 року він застряг в піщаній дюні. Марсохід продовжували використовувати як стаціонарну платформу. Спілкування з ним припинилося 22 березня 2010 року. Спроби відновити контакт з ровером тривали до 24 травня 2011 року, коли НАСА оголосило, що зусилля не принесли результатів.

Наразі на Марсі продовжує працювати марсохід НАСА третього покоління - Curiosity, який здійснив посадку на планеті 6 серпня 2012 року. Він не залежить від сонячного світла, оскільки використовує ядерний генератор. Цей марсохід пропрацював протягом всієї бурі на Марсі минулого року.

 

 

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

24 квітня: Яке сьогодні свято, все про цей день

Байден терміново підпише закон про надання допомоги Україні, щоб почати відправлення зброї та техніки цього тижня

Зеленський подякував Сенату США за схвалення життєво необхідної допомоги Україні

Сенат США підтримав закон про допомогу Україні

За 2023 рік в Україні зафіксовано 85 випадків сексуального насильства, пов'язаних із війною - звіт ООН

Війська РФ за минулий день понад 50 разів обстріляли Сумську область, поранено чотирьох жителів

Унаслідок нічного удару по Харкову поранено двох людей, окупанти завдали ударів і по центру Золочева

Окупанти вдарили по житловому комплексу в Харкові, поки що без постраждалих

НАТО не планує розміщувати американську ядерну зброю в інших країнах - Столтенберг

США можуть передати Україні ATACMS дальнього радіусу дії в новому пакеті допомоги - ЗМІ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА