19:26 15.02.2019

Завершено розслідування справи про розголошення держтаємниці правоохоронцями, які в січні 2014 року організовували затримання "автомайданівців"

2 хв читати
Завершено розслідування справи про розголошення держтаємниці правоохоронцями, які в січні 2014 року організовували затримання "автомайданівців"

Слідчі завершили розслідування кримінального провадження стосовно екс-заступника начальника управління департаменту протидії наркозлочинності Національної поліції України та його співучасника - оперуповноваженого цього підрозділу - за фактами розголошення державної таємниці. Ці правоохоронці фігурують також у справі про незаконне затримання "автомайданівців" у січні 2014 року.

Як повідомляє у п'ятницю прес-служба Генеральної прокуратури України, розслідування проводили слідчі управління спеціальних розслідувань за процесуального керівництва прокурорів відділу департаменту процесуального керівництва у кримінальних провадженнях, підслідних Державному бюро розслідувань Генпрокуратури.

Дії підозрюваних кваліфіковано: керівника за ч. 3 ст. 27, ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 328 КК України (організація розголошення відомостей, що становлять державну таємницю, вчинена за попередньою змовою групою осіб, за відсутності ознак державної зради або шпигунства), а його підлеглого - за ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 328 КК України (розголошення відомостей, що становлять державну таємницю, вчинене за попередньою змовою групою осіб, за відсутності ознак державної зради або шпигунства).

Стороні захисту відкрито доступ до матеріалів і після ознайомлення підозрюваних і їхніх захисників із матеріалами провадження обвинувальний акт буде направлено до суду.

Прес-служба Генпрокуратури нагадала, що екс-заступник начальника управління департаменту протидії наркозлочинності Нацполіції раніше працював у підрозділі боротьби з незаконним обігом наркотиків міліції Києва. Його обвинувачують також у перевищенні влади та вчиненні за спеціально спланованою операцією, із залученням цивільних осіб (так званих тітушків) у ніч з 22 на 23 січня 2014 року на вулиці Щорса в м. Києві біля міської лікарні №17 провокації та подальшого спільного з працівниками столичного спецпідрозділу "Беркут" незаконного затримання шістьох активістів громадського руху "Автомайдан", застосування до них насильства, заподіяння їм тілесних ушкоджень різного ступеня тяжкості та умисне пошкодження їхніх автомобілів.

Надалі активістів доставили до одного з райуправлінь міліції м. Києва, де правоохоронці та "тітушки" надали завідомо неправдиві показання, поєднані з обвинуваченням невинних громадян у тяжких злочинах, на підставі яких їх було затримано, притягнуто до кримінальної відповідальності за нібито хуліганські дії та арештовано.

У Генпрокуратурі зазначили, що судовий розгляд цієї справи досі не розпочато у зв'язку з тривалими розглядами заяв про відводи й самовідводи суддів Дніпровського районного суду Києва, перенесенням судових засідань через різні причини тощо.

У серпні 2018 року цим двом правоохоронцям оголосили підозру про розголошення державної таємниці. Відповідні факти стосуються 2016 року.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА