15:27 16.02.2019

Директор Берлінале, який залишає свою посаду, дав напуття новому керівництву огляду "продовжувати дивувати"

2 хв читати
Директор Берлінале, який залишає свою посаду, дав напуття новому керівництву огляду "продовжувати дивувати"

Директор Берлінале Дітер Косслік, який залишає свою посаду після майже 20 років роботи, заявив, що фестиваль веде боротьбу за права людини.

"Для мене честь зробити фінальну ремарку після 18 років роботи на Берлінале. Я гордий, що нам вдалося створити демократичну килимову доріжку, де люди рівні і не хвилюються через свою позицію. За час, що я обіймаю свою посаду, п'ять мільйонів друзів Берлінале придбали квитки на фільми фестивалю. Цього разу ми показали 406 фільмів у різних секціях. Кожен із них є окремим висловлюванням у мистецтві", - сказав директор на прес-конференції в суботу.

Він додав, що Берлінале бореться за права людини.

"Це частина нашого фестивалю і в більшості фільмів на Берлінале відображалося це питання. Для мене важливо, що Берлінале виступає за права людини, за права різних спільнот, за те, щоб люди з розумінням ставилися одне до одного", - сказав директор.

Д.Косслік завершив свою промову обіцянкою, що повернеться в 2043 році, і дав напуття своїм наступникам "продовжувати дивувати".

Нинішній директор Д.Косслік очолює кіноогляд із 2001 року, цього року він піде на заслужений відпочинок і передасть кермо влади одразу двом колегам: Карло Шатріану, який наразі керує кінофестивалем в Локарно, і режисерові з Нідерландів Марієтті Рісенбек.

На прес-конференції також оголосили лауреатів Незалежних журі 69-го Берлінале.

Приз екуменічного журі (екуменізм - ідеологія всехристиянської єдності) з основного конкурсу Берлінале здобув фільм Теона Мітевска "Бог існує, її ім'я Петруніа" - це картина про жінку, яка йде проти церковних звичаїв, накликаючи на себе гнів і церкви, і держави, але продовжує відстоювати свої права.

Журі відзначило акторську гру і зображення того, "як головна героїня стає захисницею жіночих прав.

Приз екуменічного журі вручається як за художню якість фільму, так і релігійну, соціальну та гуманістичну проблематику картини. Лауреат отримує 2,5 тис. євро.

Цей же фільм отримав приз Гільдії німецьких артхаус-кінотеатрів.

Раніше в п'ятницю був названий лауреат журі ФІПРЕССІ (Міжнародної Асоціації кінопреси) - ним став французький фільм "Синоніми" Надав Лапіда.

Журі основного конкурсу 69-го Берлінського кінофестивалю очолила французька актриса Жюльєт Бінош. Володарів Золотого і Срібних ведмедів назвуть у суботу ввечері.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

США заблокували рішення ООН щодо визнання Палестинської автономії повноправними членом

Окупанти обстріляли п'ять громад Сумської області, одна людина поранена - ОВА

ВИБУХИ В ПАВЛОГРАДІ - ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛИ

Аварія на газопроводі в Харківській області не вплине на газопостачання споживачів

Раді рекомендують ухвалити в першому читанні законопроєкти, що вдосконалюють систему початкової загальновійськової підготовки та порядок ведення військового обліку

Боррель: Росія становить для ЄС екзистенційну загрозу

МАГАТЕ повідомило про чергову атаку майданчика ЗАЕС безпілотником

Окупанти двічі обстріляли прикордонний Вовчанськ, поранено чоловіка

Зеленський із віцепрем'єром німецького уряду Габеком обговорив постачання ППО та спільні оборонні проєкти

Україна почала переговори з Чехією про укладення угоди з безпеки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА