17:04 22.02.2019

До суду передано справу міністра Омеляна, підозрюваного в незаконному збагаченні та декларуванні недостовірної інформації - НАБУ

3 хв читати
До суду передано справу міністра Омеляна, підозрюваного в незаконному збагаченні та декларуванні недостовірної інформації - НАБУ

 До Солом'янського районного суду м. Києва для розгляду по суті передано обвинувальний акт проти міністра інфраструктури України Володимира Омеляна, якому інкримінується незаконне збагачення і декларування недостовірної інформації, повідомляє Національне антикорупційне бюро України (НАБУ).

Як повідомляє у п'ятницю прес-служба НАБУ, слідство встановило, що в 2015 році, перебуваючи на посаді заступника міністра інфраструктури України, посадовець набув у власність активи, законність підстав отримання яких не підтверджено доказами, та вартість яких значно перевищує його законні доходи. "Йдеться про новий позашляховик BMW X5 2015 року випуску та готівку в сумі $90 тис. та 25 тис. євро. Загальна вартість таких активів на той час становила 4,23 млн грн", - зазначено в повідомленні.

Крім того, детективи НАБУ встановили факти внесення міністром інфраструктури недостовірних відомостей до декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави та місцевого самоврядування. Так, у е-декларації за 2015 рік вартість незадекларованих міністром активів, які перебувають у власності чи користуванні, а також видатків становила щонайменше 3,034 млн грн, у 2016-му - понад 8,024 млн грн.

"У декларації за обидва роки посадовець умисно не вніс інформацію про позашляховик BMW X5, фактичним власником якого, за версією слідства, він є, та який перебував у його володінні й користуванні", - наголосили в НАБУ.

Також, за даними детективів, не відображені в е-декларації за 2015 рік видатки на оренду будинку, в якому фактично проживав міністр та члени його родини. Роком пізніше міністр не задекларував факт постійного користування у 2016 році іншим заміським будинком та земельною ділянкою.

В.Омеляну інкримінується незаконне збагачення і декларування недостовірної інформації (ч.3 ст.368-2 і ст.366-1 Кримінального кодексу України).

Як повідомлялося, 13 вересня 2018 року НАБУ повідомила В.Омеляну про підозру в скоєнні кримінальних злочинів за ч. 3 ст. 368-2 та ст. 366-1 Кримінального кодексу України. У свою чергу сам В.Омелян заявив, що пов'язує підозру в незаконному збагаченні зі здійснюваними ним реформами, початком у країні виборів і справою екс-депутата Миколи Мартиненка, яку НАБУ веде кілька років.

Увечері того самого дня на прес-конференції в Києві В.Омелян заявив, що відкидає корупційні обвинувачення на свою адресу й не має наміру подавати у відставку з посади міністра. Також він заявив про начебто співпрацю керівництва НАБУ з українськими політиками, тиск на нього з боку цього антикорупційного органу. Міністр також заявив про намір захищати своє ім'я, честь і гідність у суді.

14 вересня Солом'янський райсуд Києва відпустив В.Омеляна на поруки, поручителем став міністр у справах молоді та спорту Ігор Жданов. Згідно з рішенням суду, міністр також повинен прибувати до НАБУ на першу вимогу, повідомляти про факти зміни місця проживання і роботи, припинити спілкування зі свідками та здати закордонний паспорт. Рішення набуло чинності після його оголошення в залі суду.

16 вересня стало відомо, що НАБУ дозволило підозрюваному В.Омеляну виїжджати в закордонні відрядження. Зокрема, міністр відвідав Німеччину.

19 вересня Солом'янський райсуд Києва ухвалив рішення про арешт майна міністра інфраструктури В.Омеляна.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА