17:04 22.02.2019

До суду передано справу міністра Омеляна, підозрюваного в незаконному збагаченні та декларуванні недостовірної інформації - НАБУ

3 хв читати
До суду передано справу міністра Омеляна, підозрюваного в незаконному збагаченні та декларуванні недостовірної інформації - НАБУ

 До Солом'янського районного суду м. Києва для розгляду по суті передано обвинувальний акт проти міністра інфраструктури України Володимира Омеляна, якому інкримінується незаконне збагачення і декларування недостовірної інформації, повідомляє Національне антикорупційне бюро України (НАБУ).

Як повідомляє у п'ятницю прес-служба НАБУ, слідство встановило, що в 2015 році, перебуваючи на посаді заступника міністра інфраструктури України, посадовець набув у власність активи, законність підстав отримання яких не підтверджено доказами, та вартість яких значно перевищує його законні доходи. "Йдеться про новий позашляховик BMW X5 2015 року випуску та готівку в сумі $90 тис. та 25 тис. євро. Загальна вартість таких активів на той час становила 4,23 млн грн", - зазначено в повідомленні.

Крім того, детективи НАБУ встановили факти внесення міністром інфраструктури недостовірних відомостей до декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави та місцевого самоврядування. Так, у е-декларації за 2015 рік вартість незадекларованих міністром активів, які перебувають у власності чи користуванні, а також видатків становила щонайменше 3,034 млн грн, у 2016-му - понад 8,024 млн грн.

"У декларації за обидва роки посадовець умисно не вніс інформацію про позашляховик BMW X5, фактичним власником якого, за версією слідства, він є, та який перебував у його володінні й користуванні", - наголосили в НАБУ.

Також, за даними детективів, не відображені в е-декларації за 2015 рік видатки на оренду будинку, в якому фактично проживав міністр та члени його родини. Роком пізніше міністр не задекларував факт постійного користування у 2016 році іншим заміським будинком та земельною ділянкою.

В.Омеляну інкримінується незаконне збагачення і декларування недостовірної інформації (ч.3 ст.368-2 і ст.366-1 Кримінального кодексу України).

Як повідомлялося, 13 вересня 2018 року НАБУ повідомила В.Омеляну про підозру в скоєнні кримінальних злочинів за ч. 3 ст. 368-2 та ст. 366-1 Кримінального кодексу України. У свою чергу сам В.Омелян заявив, що пов'язує підозру в незаконному збагаченні зі здійснюваними ним реформами, початком у країні виборів і справою екс-депутата Миколи Мартиненка, яку НАБУ веде кілька років.

Увечері того самого дня на прес-конференції в Києві В.Омелян заявив, що відкидає корупційні обвинувачення на свою адресу й не має наміру подавати у відставку з посади міністра. Також він заявив про начебто співпрацю керівництва НАБУ з українськими політиками, тиск на нього з боку цього антикорупційного органу. Міністр також заявив про намір захищати своє ім'я, честь і гідність у суді.

14 вересня Солом'янський райсуд Києва відпустив В.Омеляна на поруки, поручителем став міністр у справах молоді та спорту Ігор Жданов. Згідно з рішенням суду, міністр також повинен прибувати до НАБУ на першу вимогу, повідомляти про факти зміни місця проживання і роботи, припинити спілкування зі свідками та здати закордонний паспорт. Рішення набуло чинності після його оголошення в залі суду.

16 вересня стало відомо, що НАБУ дозволило підозрюваному В.Омеляну виїжджати в закордонні відрядження. Зокрема, міністр відвідав Німеччину.

19 вересня Солом'янський райсуд Києва ухвалив рішення про арешт майна міністра інфраструктури В.Омеляна.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти за минулий день здійснили 50 обстрілів прикордоння Сумської області

Канада підписала угоду з Німеччиною про сприяння торгівлі водневим паливом, знижуючи імпорт російської нафти

Влада Латвії заблокувала доступ до дев'яти російських пропагандистських сайтів

Глава МЗС Болгарії Габріель погодилася сформувати новий уряд

Через КПП "Вишнє Нємецьке - Ужгород" на українсько-словацькому кордоні тимчасово обмежать рух

З додатковою допомогою ЗСУ зможуть повільно відтісняти росіян - сенатор США Рід

Шукаємо асиметричні рішення, щоб отримати перевагу над кількісно переважаючим противником - Сирський

ЄБА просить Кабмін і ОП вирішити проблему швидкопсувних вантажів на польському кордоні

Кличко закликав правоохоронців оперативно розслідувати факти, оприлюднені Bihus.Info щодо Брагінського

Польські фермери заблокували два КПП на кордоні з Німеччиною, блокада триватиме до 20 березня

РЕКЛАМА
Milk
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА