07:47 01.03.2019

Холодницький про рішення КС щодо незаконного збагачення: це відвертий удар по всій антикорупційній реформі

3 хв читати
Холодницький про рішення КС щодо незаконного збагачення: це відвертий удар по всій антикорупційній реформі

Керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький розкритикував рішення Конституційного суду України про визнання неконституційною ст.368-2 Кримінального кодексу України (незаконне збагачення).

"Я скажу емоційно, що це відвертий удар по всій антикорупційній реформі. Незважаючи навіть на всі наші непорозуміння зі слідством, з НАБУ, ми, коли бачили загальну картину щодо доведення, йшли до кінця", - сказав він в ефірі ток-шоу "Право на владу "на телеканалі "1 + 1".

За його словами, всього за період роботи НАБУ і САП були розпочаті 106 проваджень за ознаками незаконного збагачення. З них станом на сьогодні 65 проваджень розслідуються, 37 були закриті, 4 були направлені до суду з обвинувальними актами.

При цьому Н.Холодницький підкреслив, що 37 проваджень були закриті саме через те, що прокурорами і детективами НАБУ був застосований принцип презумпції невинуватості, на який посилався у своєму рішенні Конституційний суд. "Ми розуміли, що ми з цими доказами не доведемо провину фігурантів у суді, якими б непопулярними не були ці рішення", - пояснив він.

Керівник САП також не погодився з критикою про неефективність і недієвість статті щодо незаконного збагачення. Він вказав, що мірилом цього повинні стати рішення судів, які якраз затягують розгляд даних справ.

Як повідомлялося, КС за конституційним поданням 59 народних депутатів України визнав неконституційною ст. 368-2 КК України про незаконне збагачення, так як її положення не відповідають принципам верховенства права і презумпції невинності.

Зміни в ст. 368-2 КК про незаконне збагачення з'явилися в 2015 році. Відповідний законопроект №1660-д український парламент прийняв у цілому в лютому 2015 року. Він став одним із законопроектів в пакеті антикорупційних ініціатив і був умовою для лібералізації візового режиму з ЄС, а також продовження співпраці України з Міжнародним валютним фондом.

28 лютого в Верховній Раді зареєстровано законопроект президента України про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України щодо відповідальності за незаконне збагачення (№10110).

Він покладає на органи досудового розслідування обов'язок доводити правомірність отримання представником влади у власність активів і покарання за незаконне збагачення, коли немає ознак зловживання службовим становищем та хабарництва.

У "Центрі протидії корупції" вже заявили, що даний законопроект П.Порошенка містить формулювання, яке унеможливлює залучення чиновників до відповідальності за придбання майна за необґрунтовані доходи.

"Для залучення чиновників до відповідальності за необґрунтовані статки слідству потрібно буде доводити, що такий чиновник не отримував хабарів або не зловживав владою чи службовим становищем. Простіше кажучи, прокурор буде зобов'язаний подати окремі докази, що підтверджують невинуватість чиновника в двох злочинах (зловживання та хабарі), а вже потім можна говорити про незаконне збагачення", - пояснюють в антикорупційній громадській організації.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Українські прикордонники після бою з диверсантами РФ на Сумщині змусили їх відступити

Зеленський у Києві зустрівся з канцлером казначейства Великої Британії Гантом

Російська армія вночі обстріляла Дніпровський район Херсона, ніхто не постраждав - ОВА

Суд заарештував намісника Святогірської лаври на 60 діб

У прикордонних районах Чернігівської, Сумської та Харківської областей за добу зафіксовано 14 обстрілів із боку РФ

На Харківщині в результаті ворожих обстрілів пошкоджено ліцей, селищну раду, житлові будинки, інформації про постраждалих немає

Росіяни вночі обстріляли дві громади Сумської області, зафіксовано 14 вибухів

Асоціації АПК заявляють про підтримку міністра і просять ВАКС врахувати цей факт у слуханні про його арешт і заставу

Унаслідок обстрілів у Херсонській області троє людей отримали поранення

Зранку на Черкащині ППО знищила "швидкісну повітряну ціль", пошкоджено об'єкт критичної інфраструктури, постраждали шестеро людей

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА