22:17 04.03.2019

Синод ПЦУ постановив направити главі УГКЦ лист щодо богослужіння в Софійському соборі в Києві

3 хв читати
Синод ПЦУ постановив направити главі УГКЦ лист щодо богослужіння в Софійському соборі в Києві

Священний Синод Православної церкви України (ПЦУ) схвалив лист главі Української греко-католицької церкви (УГКЦ) архієпископу Святославу щодо здійснення католицького богослужіння східного обряду в соборі Святої Софії в Києві з констатацією, що даний собор був і залишається кафедральним собором православних віруючих.

Як повідомляється в Журналі засідання Священного Синоду ПЦУ від 4 березня 2019 року, в ході засідання Священний Синод ухвалив підтримати позицію митрополита Київського і всієї України Епіфанія, висловлену ним у листі до глави УГКЦ Святослава від 19 лютого 2019 року в зв'язку з публічно оголошеним наміром скоєння в соборі Святої Софії Київської католицького літургійного богослужіння східного обряду.

"Схвалити і направити блаженнійшому верховному архієпископу Святославу лист Священного Синоду з даного питання. Констатувати, що протягом тисячоліття собор Святої Софії Київської був і залишається кафедральним собором православних Київських першоієрархів. Вважати корисним зберегти щодо богослужінь у Святій Софії Київській той порядок, який склався досі і позитивно сприймається в українському суспільстві, не провокуючи полеміки або поділів", - сказано в Журналі засідання.

Раніше предстоятель УКГЦ Святослав у посланні "Наша Свята Софія" з нагоди сторіччя відновлення соборності українського народу та його держави, зазначив, що Київська Церква, перебуваючи в повному сопричасті з древніми церквами Риму і Царгорода, стала вірним дороговказом до вселенського братерства християнських народів. "Софія бо - символ непереборної єдності і мудрості, яка величається над стінами тимчасових непорозумінь і чвар", - переконаний глава українських греко-католиків.

У своєму посланні він також зазначив, що київське християнство сформувало "особливу літургійну, богословську, духовну та канонічну спадщину". "Сьогодні ми разом з нашими православними братами, співспадкоємцями Київської Церкви, покликані заново відкрити цей наш спільний скарб, досліджувати і розвивати його як дорогоцінний фундамент нашого духовного єднання", - зазначив предстоятель УГКЦ.

Як повідомлялося, 23 лютого почесний патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет закликав главу УГКЦ не здійснювати божественну літургію в соборі Святої Софії в Києві, висловивши стурбованість тим, що заплановане в квітні богослужіння УГКЦ в Софійському соборі може "викликати протистояння між православними і греко- католиками і порушити міжконфесійний діалог в Україні".

"Ми хочемо і надалі зберігати хороші відносини між Українською православною церквою та Українською греко-католицькою церквою, які склалися між нами протягом останніх десятиліть. Аби не допустити міжконфесійного напруження, просимо Вас відмовитися від проведення паломництва і здійснення божественної літургії в соборі Святої Софії в Києві", - йдеться у зверненні патріарха Філарета.

Він також зазначив, що УГКЦ раніше ніколи не здійснювала літургії в соборі Святої Софії.

У прес-службі ж Київської митрополії повідомляли, що предстоятель новоствореної ПЦУ митрополит Київський і всієї України Епіфаній направив лист главі УГКЦ "з питань, які стосуються двох церков". Представники греко-католицької церкви, як повідомляло ZN.UA, в свою чергу, повідомили, що глава УГКЦ Святослав перебував тоді за кордоном, у зв'язку з чим зустріч можлива після його повернення.

25 лютого департамент інформації УГКЦ поінформував про те, що зустріч предстоятелів Української греко-католицької церкви Святослава і Православної церкви України Епіфанія для обговорення невирішених питань планується найближчим часом.

При цьому в УГКЦ відзначали, що на той момент остаточного рішення про формат проведення богослужіння в Софійському соборі 7 квітня 2019 року ще не прийнято, і в рішенні цього питання Церква "керується нормами і вимогами державного законодавства і з повагою ставиться до почуттів наших православних братів".

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Роботу "Київтеплоенерго" заблоковано у зв'язку з черговими обшуками правоохоронців – компанія

Заступнику гендиректора "Росатому" повідомлено про підозру в розграбуванні ЧАЕС під час окупації

ДБР установило двох військових, які допомагали втекти підозрюваним у вбивстві поліцейського на Вінниччині

Просування російських військ на захід від Авдіївки пришвидшилося – британська розвідка

Ворог завдав авіаудару по промисловому об'єкту в Сумах - ОВА

Естонія передала Україні два патрульні катери

Двоє дітей постраждали внаслідок ворожих ударів по Дергачах - Харківська ОВА

США вже почали постачати боєприпаси Україні, їх буде доставлено протягом кількох днів - Пентагон

ПК "Південь": у Херсонській області знищено розвідувальний БПЛА "Орлан-10", в Одеській - БПЛА "ZALA"

Унаслідок обстрілів на Донеччині загинули п’ятеро людей, вісім поранено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА