14:42 11.03.2019

Позивачі у справі про "Скіфське золото" не мають жодного стосунку до українських музеїв, які існували до окупації Криму - Мін'юст України

3 хв читати
Позивачі у справі про "Скіфське золото" не мають жодного стосунку до українських музеїв, які існували до окупації Криму - Мін'юст України

 У Міністерстві юстиції України заявляють, що зареєстровані за російським законодавством так звані "російські кримські музеї", які є позивачами у справі про повернення до України експонатів виставки "Крим. Золотий острів у Чорному морі" (так зване "Скіфське золото"), не мають жодного стосунку до тих правовідносин, за якими артефакти були передані до Нідерландів.

"Це, в нашому розумінні, неналежний позивач, на що ми одразу звернули увагу суду. Особлива цинічність позиції представників так званих кримських музеїв полягає в тому, що вони в своїх доводах покладаються на українське законодавство і вважають, що саме за українським законодавством вони мають право на зберігання цих об'єктів", - цитує прес-служба Мін'юсту заступника міністра Сергія Пєтухова.

За словами заступника міністра, позивачі у справі, що представляють позицію Росії, вже не є юридичними особами.

"Вони є фантомними юридичними особами, які існують лише на папері та лише для цілей цього процесу. Фактично, вони не мають відношення до українських музеїв, які існували до моменту окупації Криму", - наголошує С.Пєтухов.

На його думку, вимоги позивачів суперечать положенням міжнародного права, зокрема конвенції ЮНЕСКО про заходи, спрямовані на заборону і запобігання незаконному ввезенню, вивезенню та передання права власності на культурні цінності 1970 року, і з положеннями українського законодавства, що закріплює право власності держави на спірні музейні об'єкти .

Як повідомлялося, виставка "Крим - золотий острів у Чорному морі" в музеї Алларда Пірсона була сформована з колекцій п'яти музеїв, один з яких розташований у Києві, чотири - в Криму. Оскільки Нідерланди не визнали російської анексії Криму, що відбулася після відкриття виставки, виникло питання про те, кому повертати колекцію.

За словами міністра юстиції України Павла Петренка, на території Королівства Нідерланди зберігаються понад 565 музейних предметів колекції "Крим. Золотий острів у Чорному морі" з Музейного фонду України. Переважно це археологічні знахідки. Страхова вартість колекції - 10 млн євро.

У Мінкультури РФ 10 вересня 2014 року сторони заявили, що експонати "Скіфського золота" з київських музеїв необхідно повернули до Києва, предмети з кримських музеїв залишаються в Голландії після спільної виставки в амстердамському музеї.

Офіційна позиція України - "експонати не можуть повернути на окуповану територію, яка тимчасово перебуває не під українським контролем, їх треба передати безпосередньо державі Україна".

На початку грудня 2016 року Печерський райсуд Києва наклав арешт на музейні експонати виставки "Крим - золотий острів у Чорному морі", а до Інтерполу передано документи для оголошення арештованого майна в міжнародний розшук.

14 грудня 2016 року Окружний адміністративний суд Амстердама прийняв рішення про те, що експонати кримських музеїв з колекції "Крим - золотий острів у Чорному морі" (так зване "Скіфське золото") необхідно повернути до України.

В Апеляційному суді Амстердама 11 березня 2019 р. починаються слухання справи щодо повернення до України "скіфського золота".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

СБУ затримала ворожого агента, який готував замах на голову Херсонської обладміністрації

Сили РФ можуть досягти загрозливих успіхів на заході від Бахмута за відсутності допомоги США для України - ISW

Окупанти обстріляли 10 сіл і селищ у Сумській та Чернігівській областях за добу, в Угроїдах пошкоджені дев'ять житлових будинків - ОК "Північ"

Справу проти нардепа Ніколаєнка, який на смерть збив дівчину на Житомирщині, передано до суду

Підрозділи ДСНС ліквідовують наслідки негоди

Спікер Джонсон представив чотири законопроєкти, серед них один про допомогу Україні

Окупанти обстріляли близько 20 населених пунктів на Харківщині за добу, загинули два мирні жителі

Росіяни вночі обстріляли дві громади Сумської області, зафіксовано 19 вибухів

У Херсонській області за добу в результаті обстрілів двоє людей дістали поранення, є влучання в житлові квартали

Росіяни обстріляли Нікопольський район, постраждалих немає

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА