11:27 13.03.2019

КС України відмовився розглядати законність постанови Ради на підтримку томосу про автокефалію ПЦУ

1 хв читати
КС України відмовився розглядати законність постанови Ради на підтримку томосу про автокефалію ПЦУ

 Конституційний Суд України не став оцінювати законність постанови Верховної Ради на підтримку звернення президента країни до Константинопольського патріарха із проханням про надання автокефалії української православної церкви.

Раніше 47 народних депутатів України звернулися до КС із проханням визнати такою, що суперечить Конституції, постанову Верховної Ради на підтримку томосу, в якій, на їхню думку, був порушений принцип розділення держави і церкви.

Тим часом Конституційний Суд визнав, що порушені в постанові Верховної Ради питання "мають політичний характер, і повинні вирішуватися в рамках компетенції і політичної доцільності відповідних органів державної влади".

На погляд суддів КС, парламент "може приймати рішення політичного характеру для висловлення своєї позиції та оцінки тих чи інших подій, фактів, обставин".

"Ухвалюючи постанову, Верховна Рада висловила політичну позицію щодо підтримки звернення президента України до Вселенського патріарха Варфоломія про надання томосу про автокефалію православної церкви в Україні", - йдеться в постанові суду.

Таким чином, виходячи з вердикту КС, порушені в постанові Верховної Ради питання "не можуть бути предметом розгляду Конституційним Судом, оскільки мають політичний, а не правовий характер".

З огляду на це, Конституційний Суд України відмовив у відкритті провадження у справі.

Цю постанову Велика палата КС винесла 7 березня.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА