10:40 20.03.2019

Москалькова прибула до Києва на суд у справі Вишинського

2 хв читати
Москалькова прибула до Києва на суд у справі Вишинського

Уповноважений з прав людини в РФ Тетяна Москалькова, що прибула до Києва на засідання Касаційного кримінального суду Верховного Суду України за скаргою на незаконність затримання керівника "РИА Новости Украина" Кирила Вишинського, хотіла б особисто дізнатися про його стан здоров'я і сподівається, що суд змінить йому запобіжний захід на не пов'язаний із триманням під вартою.

Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", у вівторок перед засіданням суду російський омбудсмен зазначила журналістам, що К.Вишинський є громадянином РФ, але не виходив з громадянства України. За її словами, необхідно врегулювати це питання, щоб таких людей могли відвідувати консули.

Відповідаючи на запитання про те, чого вона очікує від засідання суду, Т.Москалькова сказала: "По-перше, я хотіла б побачити стан його здоров'я особисто, на власні очі. Це дуже важливо: і внутрішнє переконання, і з тим, щоб донести громадськості, що ж є насправді. Друге: хотіла б бачити, як дотримуються міжнародні норми в процесуальній сфері, міжнародні норми про захист прав журналіста".

За словами російського омбудсмена, її запити до Ради Європи, комісії ООН, до представника ОБСЄ зі свободи ЗМІ Арлема Дезіра - "усі отримали відгук, що журналісти зобов'язані бути під захистом держав під час здійснення своєї діяльності".

На її думку, мала бути міжнародна експертиза статей Кримінального кодексу України, щоб можна сказати, що "там професійна діяльність".

"Дуже хотілося б сподіватися, що суд ухвалить рішення про заміну йому запобіжного заходу з ув’язнення на підписку про невиїзд або домашній арешт з огляду на стан його здоров'я", - також сказала омбудсмен.

Коментуючи можливість обміну К.Вишинського на когось з українських громадян, вона зазначила: "Питання обміну не входить до моєї компетенції і не є предметом мого мандата".

При цьому Т.Москалькова додала: "Але дуже хотілося б, щоб ці люди повернулися до своєї сім'ї".

Раніше адвокат К.Вишинського Андрій Доманський повідомив, що його підзахисного 14 березня етапували до Києва з Херсона для участі 20 березня в засіданні Касаційного кримінального суду Верховного Суду України за скаргою на незаконність затримання К.Вишинського в травні 2018 року.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

"ЖК "Воздвиженка" попросило владу втрутитися в ситуацію з АРМА щодо заміни управителя заарештованими активами

Мішель: лідери ЄС розуміють важливість поставити Україні більше боєприпасів і засобів ППО

Канада надасть Україні додатковий пакет підтримки у 2024 році - посол

Зеленський не виключає російських атак на українські АЕС і просить у членів Євроради засоби ППО

Законопроєкт, оприлюднений конгресменами, передбачає понад $60 млрд допомоги Україні та регіональним партнерам - посол

Україна може перемогти у війні, але потрібна прогнозована ритмічна підтримка - глава Мінфіну на круглому столі СБ і МВФ

Лідери ЄС заявляють про необхідність терміново поставити Україні засоби ППО - висновки Ради

Україні потрібен ефективний фінансовий щит - Зеленський у Світовому Банку

Єрмак переконаний, що у списку Time мають бути герої, які загинули за Україну і свободу

Зеленський виступив на засіданні Євроради та міністерській конференції Світового Банку

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА