13:43 27.03.2019

Масштабний характер переслідувань кримських татар говорить про налаштованість Росії на посилення репресій в окупованому Криму - МЗС України

2 хв читати
Масштабний характер переслідувань кримських татар говорить про налаштованість Росії на посилення репресій в окупованому Криму - МЗС України

Міністерство закордонних справ України висловлює рішучий протест з огляду на масові незаконні обшуки будинків і затримання представників кримськотатарського народу, які відбулися в середу в Сімферопольському та Білогірському районах окупованого Росією Криму.

"Саме так - новою хвилею репресій - РФ відповідає на п'яту річницю ухвалення резолюції Генеральної Асамблеї ООН 68/262" Територіальна цілісність України", - зазначено в коментарі МЗС України, який у середу оприлюднила прес-служба відомства.

"Масштабний характер переслідувань яскраво свідчить про налаштованість Росії на подальше посилення практики репресій та залякувань громадян України, що мешкають на тимчасово окупованих територіях. Ми занепокоєні повідомленнями про те, що під час обшуків у мікрорайоні Кам’янка м. Симферополя російські окупанти вдалися до побиття місцевих мешканців, які перебували поруч", - наголосили в МЗС.

Київ висловив особливе занепокоєння тим, що російська окупаційна влада знову обрала як привід для обшуків так звану "справу Хізб ут-Тахрір", яка вже використовувалася для фабрикації справ проти кримськотатарських активістів і їх подальших засуджень.

"Саме тому ми не виключаємо, що сьогоднішні події можуть стати початком нової хвилі судових переслідувань кримських татар, і закликаємо міжнародне співтовариство негайно відреагувати на дії російської окупаційної влади. Політичний, економічний та санкційний тиск на державу-агресора має бути посилений із метою припинення Росією порушень прав людини у тимчасово окупованому Криму, звільнення незаконно утримуваних громадян України та прискорення деокупації АР Крим та м. Севастополя", - йдеться в коментарі МЗС України.

Київ вкотре заявляє, що РФ має виконати в повному обсязі резолюції Генасамблеї ООН від 27 березня 2014 року, від 19 грудня 2016 року, від 19 грудня 2017 року і 22 грудня 2018 року, а також наказ Міжнародного суду ООН про заходи в рамках позову Україна проти Росії про застосування Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА