20:32 08.04.2019

Уряд ухвалив перевірку корупційних ризиків керівництва "Укроборонпрому", зокрема перевірку на поліграфі

2 хв читати
Уряд ухвалив перевірку корупційних ризиків керівництва "Укроборонпрому", зокрема перевірку на поліграфі

Кабінет міністрів України схвалив доопрацьований план реформування оборонно-промислового комплексу і підвищення рівня прозорості виконання державного оборонного замовлення за рахунок введення додаткових заходів із перевірки наявності корупційних ризиків у діяльності керівництва державного концерну "Укроборонпром" та інших державних підприємств і акціонерних товариств, де частка держави перевищує 50%.

Як повідомляється на офіційному сайті українського уряду в понеділок, йдеться, зокрема, про можливість використання спеціальних пристроїв - поліграфів - заради проведення таких перевірок.

Як зазначається в рішенні уряду, воно прийнято на виконання указу президента України №79, який вводить в дію відповідне рішення Ради національної безпеки і оборони.

План заходів тепер передбачає також залучення фахівців країн-партнерів до роботи наглядової ради "Укроборонпрому", проведення огляду структури ОПК країни, проведення аудиту "Укроборонпрому" за участю міжнародних експертів тощо.

Як повідомлялося, президент України Петро Порошенко звернувся до уряду з проханням забезпечити організацію перевірки на поліграфі всього керівного складу державного концерну "Укроборонпром". П.Порошенко також попросив у разі виявлення підстав передати відповідні результати досліджень поліграфа контррозвідці Служби безпеки України або в правоохоронні органи, якщо будуть "виявлені ті чи інші обставини вчинення злочину".

Раніше команда журналістських розслідувань Bihus.Info представила 25 лютого фільм, в якому стверджується, що Ігор Гладковський, син на той час першого заступника секретаря РНБО Олега Гладковського, разом з Віталієм Жуковим і Андрієм Рогозою через фірми-прокладки поставляли оборонним підприємствам контрабандні російські деталі або деталі з українських військових частин за завищеними в 2-4 рази цінами. Згідно з даними журналістів, розмір розкрадань становить мінімум 250 млн грн.

Автори розслідування стверджують, що до корупційних операцій причетні О.Гладковський, який раніше був бізнес-партнером чинного президента П.Порошенка, екс-керівник "Укрспецекпорту" і глава держконцерну "Укроборонпрому" Павло Букін, а також директори підприємств (зокрема Ізюмського приладобудівного заводу і КБ ім.Морозова) та інші посадові особи держконцерну. У матеріалі також йдеться, що угоди організовувалися через три основні фірми-прокладки, а однією з подібних фірм нібито виступав завод "Кузня на Рибальському", який на той момент належав П.Порошенку.

4 березня П.Порошенко звільнив О.Гладковського з посади першого заступника секретаря РНБО і з посади голови міжвідомчої комісії з політики військово-технічного співробітництва (ВТС) та експортного контролю.

18 березня П.Порошенко ввів у дію рішення РНБО, яким передбачено аудит "Укроборонпрому" із залученням міжнародних експертів.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти за добу завдали 386 ударів по дев’яти містах і селах Запорізької області, є постраждалий

РФ у ніч на п'ятницю атакувала об'єкти енергетики, пошкоджено теплові та гідроелектростанції

Генштаб ЗС України: На фронті відбулося 59 бойових зіткнень, на новопавлівському напрямку відбито 22 атаки противника

Генштаб ЗС України: За минулу добу армія РФ здійснила 16 ракетних і 131 авіаудар

Генштаб ЗС України: Авіація завдала ударів по 14 районах скупчення сил противника

Під повітряною атакою перебували Дніпро, Кам'янське, Павлоград, Кременчук, Івано-Франківськ, н.п. Дніпропетровської і окремі об'єкти Львівської обл.

29 березня: Яке сьогодні свято, все про цей день

Федоров представив новий комплекс дистанційного розмінування

Лоцман вантажного судна викликав допомогу буксира, перш ніж врізатися в міст у Балтіморі

По всій Україні - повітряна тривога через загрозу ракетних ударів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА