20:22 04.06.2019

Зеленський пропонує позбавляти чиновників волі на 5-10 років за незаконне збагачення

2 хв читати
Зеленський пропонує позбавляти чиновників волі на 5-10 років за незаконне збагачення

Президент України Володимир Зеленський пропонує запровадити кримінальну відповідальність у вигляді позбавлення волі від п’яти до десяти років за незаконне збагачення та внести зміни до процедури конфіскації необґрунтованих активів чиновників.

Відповідний президентський законопроект (№10358) про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо конфіскації незаконних активів осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, і покарання за набуття таких активів було внесено до парламенту в понеділок, текст документа оприлюднено на сайті Верховної Ради України у вівторок.

За набуття чиновником активів, вартість яких більш ніж на 12 тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян перевищує його доходи, президент України пропонує карати позбавленням волі терміном від п’яти до десяти років із позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю терміном до трьох років.

Відповідну статтю 368-5 "незаконне збагачення" пропонують внести до Кримінального кодексу України.

У законопроекті пропонується внести зміни до процедури пред'явлення позову про визнання необґрунтованими активів та їх стягнення в дохід держави. Відповідний позов подаватиме представник Національного антикорупційного бюро України за погодженням із прокурором Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, за нинішньою процедурою це робить прокурор.

Крім того, чинне нині законодавство передбачає, що позов про визнання активів необґрунтованими може бути пред'явлено чиновнику, стосовно якого набув законної чинності обвинувальний вирок суду за скоєння корупційного злочину або легалізацію доходів, одержаних злочинним шляхом, а прокурор вживає заходів для встановлення майна, щодо якого є докази, що його набув фігурант справи, користується або розпоряджається ним.

Нова редакція цієї норми передбачає, що позов пред'являють стосовно необґрунтованих активів, одержаних після набуття чинності цим законом у разі його ухвалення, а також протягом трьох років до набуття ним чинності, якщо різниця між вартістю активів і доходами чиновника в 500 і більше разів перевищує розмір прожиткового мінімуму для працездатних громадян.

Згідно із законопроектом, позов про визнання необґрунтованими активів і стягнення їх у дохід держави може бути пред'явлено чиновнику, стосовно якого НАБУ встановило докази того, що він набув необґрунтовані активи або якщо за його сприяння інша фізична або юридична особа набула необґрунтовані активи.

Справи про визнання необґрунтованими активів та їх стягнення в дохід держави будуть підслідні Вищому антикорупційному суду.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА