12:33 19.06.2019

Bellingcat оприлюднив імена тих, хто може бути причетний до трагедії МН17

4 хв читати
Bellingcat оприлюднив імена тих, хто може бути причетний до трагедії МН17

Ініціативна група Bellingcat оприлюднила імена тих, хто може бути прямо або побічно відповідальний за аварію "Боїнга 777" Малайзійських авіаліній (рейсу MH17) у небі над Донбасом у 2014 році.

Доповідь групи оприлюднено в середу на сайті Bellingcat напередодні прес-конференції Спільної слідчої групи, на якій, як очікується, буде офіційно озвучено імена підозрюваних у скоєнні злочину. Водночас Bellingcat не зазначила, хто конкретно віддав наказ випустити ракету або натиснути спускову кнопку установки "Бук".

Відповідно до доповіді Bellingcat, одне з імен - Валерій Стельмах, який до випуску ракети з системи "Бук" інформував своє командування телефоном про те, що літак наближається.

Інше ім'я - Олег Пулатов, заступник генерал-майора Сергія Дубинського. Відповідно до даних Bellingcat, Дубинський і Пулатов у 2014 році відігравали важливу роль у транспортуванні установки в Україну й назад. Названо також ім'я Леоніда Карченка, котрий також відігравав важливу роль у транспортуванні.

Свої висновки група обґрунтовує перехопленими телефонними розмовами.

Так, першу партію телефонних розмов фігурантів, які можуть бути пов'язані зі збитим МН17, оприлюднила СБУ на сайті YouTube. "Опубліковані переговори - лише невелика вибірка з загального масиву прослуховувань, записаних у період до й після інциденту. Відомо, що Спільна слідча група (ССГ) отримала від української влади дані про близько 150000 перехоплених телефонних переговорів", - ідеться в доповіді.

При цьому Bellingcat стверджує, що й у відкритих джерелах знайдено безліч свідчень, які підтверджують справжність перехоплених розмов.

Зокрема, йдеться про телефонні розмови між сепаратистами та Сергієм Дубинським (позивний "Хмурий"), колишнім офіцером ГРУ і колишнім главою військової розвідки "Донецької народної республіки" ("ДНР"), який керував транспортуванням самохідної вогневої установки комплексу "Бук-М1", що збила авіалайнер. Маршрут "Бука-М1", описаний у цих телефонних переговорах, повністю повторює маршрут, на якому установку було сфотографовано та знято на відео на сході України 17 липня 2014 року.

"Крім того, лідери сепаратистів Ігор Безлер і Микола Козіцин визнали, що на телефонних записах справді звучать їхні голоси", - наголошується в доповіді.

Раніше Bellingcat стверджував, що шляхом порівняння голосів експерти двох різних дослідницьких інститутів підтвердили, що на записах телефонних розмов фігурують російські офіцери Микола Ткачов ("Дельфін") і Олег Іванников ("Оріон")

У доповіді стверджується, що колишній підполковник Збройних сил РФ Олег Пулатов, якого раніше впізнали як людину під позивним "Гюрза", також згадується в одній із "прослушок", і який, імовірно, був причетний до охорони установки "Бук" на місці пуску ракети на південь від н.п. Сніжне.

Інший фігурант - Леонід Харченко, встановлений Bellingcat як особа, також причетна до охорони установки "Бук" у районі місця пуску на південь від Сніжного. "Можливо, він також координував транспортування "Бука" з Донецька до місця пуску й подальшу евакуацію "Бука" з місця пуску назад до Росії", - наголошується в доповіді.

Ще одним фігурантом названо Едуарда Гілазова, позивний "Рязань", який "був ідентифікований як командир сепаратистів, котрий після збиття привіз члена екіпажу "Бука", який відбився від колег, до свого командира Леоніда Харченка в Сніжне. Можливо, він також брав участь в охороні "Бука" поруч із місцем пуску на південь від Сніжного".

Наступним названо Олега Шарпова (позивний "Змій"), який встановлений як сепаратист на ім'я Олег у перехопленій телефонній розмові з Леонідом "Кротом" Харченком від 13:09 17 липня 2014 року. "В цій розмові Шарпов запитує Харченка, як дістатися місця на південь від Сніжного, звідки "Бук" запустив ракету, що збила MH17. Оскільки ця розмова мала місце більше ніж за дві години до збиття, вкрай імовірно, що Шарпов був присутній на місці пуску", - вважають у Bellingcat.

Іще одним фігурантом названо Ігоря Безлера (позивний "Біс"), який "є на перехопленій телефонній розмові з його підлеглим Стельмахом, котрий інформує його, що до Безлера летить "пташка".

"Безлер дає своєму підлеглому вказівку передати це повідомлення "нагору", тим самим, можливо, посприявши помилковій ідентифікації MH17 як військового літака. Голос Безлера також чути на "прослушці", де він доповідає про збиття літака людині, яку СБУ ідентифікувала як агента ГРУ Василя Гераніна. Безлер заявляв, що цей запис насправді зроблено 16 липня 2014 р. (напередодні збиття MH17), проте в повній версії доповіді ми пояснюємо, що набагато імовірніше, що розмову було записано 17 липня, і вона стосувалася збиття MH17", - деталізується в доповіді.

Іншим фігурантом названо Сергія Поваляєва з позивним "Боцман". "Дубинський повідомляє "Боцману", що вранці він отримав "Бук-М" і що вони щойно збили "сушку" (ймовірно, він має на увазі український штурмовик Су-25). Крім того, що "Боцман" був заступником Безлера, прямий зв'язок "Боцмана" зі збитим MH17 не простежується", - йдеться в розслідуванні.

Також у доповіді зазначено ім'я Валерія Стельмаха з позивним "Найманець" і "Батя", який повідомив про MH17 як про військовий літак Безлеру за кілька хвилин до збиття. "Безлер також дав йому вказівку повідомити про це "нагору", що може свідчити про те, що Стельмах передав це повідомлення "ГРУ ДНР" або інший вищій організації/особі, які контактували з екіпажем "Бука", - наголошується в розслідуванні.

Крім того, в доповіді фігурують імена Ігоря Українця з позивним "Мінер", котрий був ідентифікований як командир "групи Мінера", яку згадує Безлер в одному з перехоплених переговорів у зв'язку зі збитим MH17, і Олександра Ходаковського з позивним "Скіф", Олександра Семенова з позивним "(Сан) Санич".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА