15:05 24.06.2019

В'ятрович не виключає "стихійної декомунізації" в Києві

2 хв читати
В'ятрович не виключає "стихійної декомунізації" в Києві

 Керівник Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович припускає, що якщо київська влада не здійснить демонтажу пам'ятників і символіки, що підпадають під закон про заборону пропаганди комуністичного режиму, це може статися стихійно.

"Я постійно говорю київській владі, що якщо вона справді вважає, що такі пам'ятники, наприклад, як пам'ятник Щорсу, мають художню цінність, то його варто демонтувати та прибрати з громадського простору й у такий спосіб зберегти. Інакше ми не захищені від того, що станеться стихійна декомунізація, яка усуне ці пам'ятники з публічного простору", - сказав В'ятрович у коментарі агентству "Інтерфакс-Україна" в понеділок у Києві, відповідаючи на запитання про київські пам'ятники та їхні елементи.

"І відповідальність за це нестимуть ті люди, які нібито імітують бажання зберегти ці пам'ятники", - наголосив він.

Також глава Інституту нацпам'яті поскаржився на те, що не бачить результатів роботи експертної групи, яка вже тривалий час вивчає питання демонтажу радянського герба зі щита пам'ятника "Батьківщина-мати" в Києві. "Результатів роботи немає, і конкретних термінів також немає", - констатував він.

Як приклад В'ятрович навів те, що на одному з засідань цієї групи представники Інституту зварювання ім. Патона заявляли, що "потрібно все залишити так, як є".

Щодо радянської символіки на київському мосту ім. Патона, то В'ятрович також зазначив, що проблема не так технологічна, як ідеологічна.

Водночас чиновник заявив, що інститут за допомогою громадськості продовжить домагатися демонтажу цієї символіки та пам'ятників із публічного простору Києва.

Як повідомлялося, 2 травня вдень група активістів, які пікетували з'їзд партії "Довіряй справам" у Харкові, знесли погруддя маршала Георгія Жукова, розташоване за кількасот метрів від місця проведення партз'їзду. За фактом знесення пам'ятника поліція відкрила кримінальне провадження за ч.2 ст.296 (хуліганство) Кримінального кодексу України. Міський голова Харкова Геннадій Кернес заявив, що пам'ятник буде відновлено найближчим часом коштами благодійного фонду.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

СБУ повідомила про підозру в депортації українських дітей до Москви двом соратницям Путіна

ЄК планує після відтермінувань оприлюднити 20 березня документ про реформи із підготовки до розширення ЄС - ЗМІ

Боррель має намір 20 березня запропонувати спрямувати 90% доходів від активів РФ на закупівлю озброєнь Україні

Міністр оборони Німеччини анонсував новий пакет допомоги Україні на EUR500 мільйонів

Визначено перші 72 профтехи, де навчатимуть професій для відновлення України - Міносвіти

Карандєєв: Культура стає вигідною, на ній можна заробити

Фінляндія передала Україні партію бойових катерів, 50 українських військових пройдуть навчання на них у Румунії - ЗМІ

Російський флот, імовірно, обмежить операції у східній частині Чорного моря у зв'язку зі зростаючими втратами - британська розвідка

Пріоритетами на "Рамштайн-20" для України є надання систем ППО та ракет до них, ракети дальнього радіусу дії - Міноборони

США не допустять поразки України - глава Пентагону, відкриваючи "Рамштайн-20"

РЕКЛАМА
Milk
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА