20:59 25.06.2019

КС визнав неконституційним положення статті КПК, за яким нардепу Савченко обрали арешт

2 хв читати
КС визнав неконституційним положення статті КПК, за яким нардепу Савченко обрали арешт

Київ. 26 червня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА - Конституційний суд (КС) України ухвалив рішення за конституційними скаргами низки громадян, зокрема народного депутата України Надії Савченко і колишнього голови Апеляційного суду Автономної Республіки Крим Валерія Чорнобука, щодо положення ч. 5 ст. 176 Кримінального процесуального кодексу, визнавши цю норму неконституційною.

"Конституційний суд України визнав таким, що не відповідає Конституції України (є неконституційним), положення частини п'ятої статті 176 Кодексу, яким передбачено, що запобіжний захід у вигляді особистого зобов'язання, особистої поруки, домашнього арешту, застави не може бути застосовано до осіб, які підозрюються або обвинувачуються у вчиненні злочинів, передбачених статтями 109 - 114-1, 258 - 258-5, 260, 261 Кодексу (мова йде про Кримінальний кодекс України - ІФ)", - повідомляється на сайті КС.

У КС вважають, що положення ч. 5 ст. 176 КПК допускає застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою на підставі чисто формального судового рішення, що порушує принцип верховенства права. У рішенні КС зазначається, що оспорювана норма обґрунтовує необхідність утримання під вартою тільки з кваліфікацією злочину, що не забезпечує і не може забезпечити баланс між метою його застосування в кримінальному провадженні та конституційним правом людини на свободу та особисту недоторканність.

"У разі обмеження конституційного права або свободи законодавець зобов'язаний ввести таке правове регулювання, яке дасть можливість оптимально досягти легітимної мети з мінімальним втручанням в реалізацію цього права чи свободи. Однак, на думку Конституційного Суду України, в цьому випадку законодавець, встановивши безальтернативний запобіжний захід, а саме тримання під вартою стосовно осіб, які підозрюються або обвинувачуються у скоєнні злочинів, передбачених статтями 109 - 114-1, 258 - 258-5, 260, 261 Кримінального кодексу України, не дотримався зазначених вимог", - сказано в релізі КС.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

За 2023 рік в Україні зафіксовано 85 випадків сексуального насильства, пов'язаних із війною - звіт ООН

Війська РФ за минулий день понад 50 разів обстріляли Сумську область, поранено чотирьох жителів

Унаслідок нічного удару по Харкову поранено двох людей, окупанти завдали ударів і по центру Золочева

Окупанти вдарили по житловому комплексу в Харкові, поки що без постраждалих

НАТО не планує розміщувати американську ядерну зброю в інших країнах - Столтенберг

США можуть передати Україні ATACMS дальнього радіусу дії в новому пакеті допомоги - ЗМІ

У Дніпропетровській області сили ППО ввечері збили ще один російський безпілотник "Орлан-10"

Сенат США підтримав розгляд законопроєкту про допомогу Україні, Ізраїлю і Тайваню за скороченою процедурою

Приймання заяв про вчинення консульських дій від чоловіків мобілізаційного віку продовжиться 18 травня з урахуванням нових вимог законодавства

Поблизу Дніпра збито розвідувальний дрон окупантів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА