11:33 27.06.2019

Переважна більшість українців не знає змісту Конституції, при цьому дві третини вважають, що її необхідно змінювати

3 хв читати
Переважна більшість українців не знає змісту Конституції, при цьому дві третини вважають, що її необхідно змінювати

В Україні залишається досить низькою обізнаність громадян зі змістом Конституції країни, констатують соціологи за підсумками загальнонаціонального опитування, проведеного Фондом "Демократичні ініціативи" ім.Ілька Кучеріва спільно з соціологічною службою Центру Разумкова для проекту Центру політико-правових реформ.

Відповідно до опублікованого в четвер релізу, майже половина населення (47%) взагалі не читала тексту Конституції України, а близько третини (32%) читали тільки окремі її розділи. З усіма розділами знайомі лише 11% населення. З тих, хто зі змістом Конституції знайомився, половина робила це для того, щоб знати свої права.

Майже половина опитаних (46%) знає, що, згідно з Конституцією, носієм суверенітету і джерелом влади в країні є народ України, тоді як 34% вважають, що таким суб'єктом є президент, а 8% не змогли відповісти на це питання.

"Більшість респондентів (58%) розглядають Конституцію як засіб закріплення прав і свобод людини, і одночасно лише 17% опитаних вважають, що вона повинна встановлювати обов'язки для громадянина", - відзначають соціологи.

Серед більшості опитаних зберігається переконання, що вищі органи державної влади і посадові особи постійно (38%) або часто (43%) порушують Конституцію. Серед причин порушення Конституції найчастіше згадувалося нехтування законами і правом з боку посадових осіб (59%).

При цьому майже дві третини респондентів (60%) впевнені, що порушення Конституції неприпустиме за будь-яких умов, і лише 11% допускають, що орган влади може порушити Основний Закон, якщо це сприяє швидшому ухваленню рішень, які принесуть користь суспільству. Водночас 18,5% вважає, що орган влади може порушити Конституцію, якщо, на його думку, певні її положення не відповідають інтересам суспільства.

"Щодо порушень Конституції особливо виділяється регіон Донбасу, де 31% опитаних вважає, що орган влади в інтересах суспільства може порушити Конституцію", - уточнили соціологи.

Також понад дві третини населення (67%) вважає, що Конституцію необхідно змінювати, зокрема 35% вважають це актуальним питанням, яке необхідно вирішувати негайно, а 32% впевнені, що такі зміни потрібні, але не зараз, а тільки після стабілізації ситуації в країні. Лише 12% не бачать необхідності в зміні Конституції, а 20% не сформували певної думки.

Щодо того, який орган має розробляти зміни до Конституції, переважає думка, що це має бути незалежний орган, до складу якого увійдуть представники різних гілок влади і незалежні експерти (цю позицію підтримало 37% опитаних). Водночас місію розробки змін до Конституції готові довірити спецоргану при президенті 18%. Готові покласти це завдання на спецкомісію Верховної Ради 17%. Ще 13% готові доручити це завдання вченим та експертним організаціям громадянського суспільства.

У разі прийняття нової Конституції найкращим способом її затвердження громадяни вважають всеукраїнський референдум (41%), ще 24% готові довірити цю справу спеціально обраному для цього органу, а 19% - Верховній Раді.

Більш як половина громадян (56%) не довіряє Конституційному Суду, тоді як довіряють КС 22% опитаних.

Опитування проводилось з 13 до 20 червня 2019 р. в усіх регіонах України, за винятком Криму і окупованих територій Донецької і Луганської областей. Опитано 2017 респондентів віком від 18 років. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Українська ППО збила російську ракету в Криворізькому районі

Унаслідок обстрілу Сміли постраждали шість осіб - ДСНС

Умєров і помічник генсека НАТО обговорили ситуацію на полі бою і кроки на шляху до членства України в Альянсі

Двоє людей загинули, одна людина дістала поранень унаслідок вибуху в пункті прийому металобрухту на Львівщині

Рада підтримала в першому читанні законопроєкт про створення Держреєстру постраждалих від агресії РФ

ДБР з'ясовує обставини вибухів у Миколаєві, внаслідок яких загинули двоє військових і травмувалися п'ятеро рятувальників

Росіяни атакували вантажівку в Херсонській області, одна людина постраждала - ОВА

Суд розгляне клопотання Офісу генпрокурора про передання АРМА столичного ТРЦ Gulliver

Шмигаль і канцлер Казначейства Великої Британії Гант обговорили потреби України в енергообладнанні

ТЧХУ та працівники "швидкої" надали допомогу постраждалим співробітникам ДСНС у Миколаєві

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА