20:32 04.07.2019

Радник президента обговорив із представниками СБ розробку Національного плану розвитку широкосмугового інтернету в Україні

3 хв читати
Радник президента обговорив із представниками СБ розробку Національного плану розвитку широкосмугового інтернету в Україні

Радник президента України Михайло Федоров обговорив із представниками Світового банку (СБ) проекти розвитку цифрової економіки та забезпечення українців якісним інтернет-покриттям.

Як повідомляється в четвер на сайті президента, на зустрічі, присвяченій проектам розвитку цифрової економіки України, з боку СБ були керівник програми з інфраструктури та сталого розвитку в Україні, Білорусі та Молдові Бахер Ель-Хіфнаві, консультант Рейн Андерсон та керівний фахівець Хуан Навас-Сабатер.

"Під час зустрічі було наголошено, що для економічного прискорення та підвищення добробуту в Україні має відбутися повсюдне розгортання високошвидкісних мереж доступу до інтернету. Саме тому важливою є консолідація зусиль політикуму, державних установ, приватних операторів і провайдерів для створення необхідної інфраструктури, здатної забезпечити високу швидкість передачі даних (30 Мбіт/с та вище) для принаймні 80% домоволодінь до 2025 року", - йдеться в повідомленні.

Проект покликаний забезпечити швидкісний інтернет у найвіддаленіших куточках країни: у сільській місцевості, уздовж автомобільних доріг, у школах і лікарнях, "щоб українці могли скористатися перевагами цифрового світу для власного розвитку, бізнесу, розваг". "Нині розрив між містом і селом у питанні розвитку широкосмугового інтернету становить близько 40%", - зазначено в повідомленні.

За словами Федорова, важливо не просто дати громадянам інфраструктуру якісного інтернету, "а зробити так, щоб в українців формувалися реальні потреби та бажання використовувати технології для освіти, бізнесу, власного розвитку".

На зустрічі також наголошувалося, що саме масштабні національні проекти цифрових трансформацій можуть формувати збільшення попиту громадян на високоякісний інтернет.

Згідно з повідомленням, активне розгортання високошвидкісних мереж залежить від виконання багатьох умов з боку держави: питання технічної нейтральності для мобільних операторів, доступ до фізичної інфраструктури операторів фіксованого зв'язку, формування попиту у громадян та реалізація проектів цифровізації в школах, медицині, транспорті, в управлінні містами тощо.

Зокрема, цифровізація школи повинна мати комплексний характер - не лише підключення будівлі школи до інтернету, а й використання його в навчальному процесі (наявність планшетів у кожного учня, Wi-Fi у класах та активне використання мультимедійних засобів для поліпшення якості навчання).

За інформацією представників Світового банку, вже накопичено значний досвід з вирішення проблеми покриття так званих нерентабельних для оператора зв'язку територій.

"Учасники зустрічі погодилися, що важливим кроком є розробка Національного плану розвитку широкосмугового інтернету, що має закріпити вимоги до послуги ШСД (широкосмуговий доступ до інтернету - ІФ), тобто встановити визначені параметри якості та швидкості; затвердити механізми державно-приватного партнерства з операторами і провайдерами зв'язку в частині покриття малорентабельних територій і передбачати сучасніші інструменти фондування проектів розвитку цифрової інфраструктури й особливо - здійснення комплексних проектів цифрових перетворень, передусім в освіті та медицині", - йдеться в повідомленні.

Під час зустрічі також було обговорено очікування від реалізації Світовим банком грантового проекту ініціативи ЄС EU4Digital для розробки Національного плану розвитку широкосмугового доступу.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Роботу "Київтеплоенерго" заблоковано у зв'язку з черговими обшуками правоохоронців – компанія

Заступнику гендиректора "Росатому" повідомлено про підозру в розграбуванні ЧАЕС під час окупації

ДБР установило двох військових, які допомагали втекти підозрюваним у вбивстві поліцейського на Вінниччині

Просування російських військ на захід від Авдіївки пришвидшилося – британська розвідка

ТЧХУ та Мінсоцполітики підписали меморандум про співпрацю у сфері соціальних послуг

Ворог завдав авіаудару по промисловому об'єкту в Сумах - ОВА

Естонія передала Україні два патрульні катери

Двоє дітей постраждали внаслідок ворожих ударів по Дергачах - Харківська ОВА

США вже почали постачати боєприпаси Україні, їх буде доставлено протягом кількох днів - Пентагон

ПК "Південь": у Херсонській області знищено розвідувальний БПЛА "Орлан-10", в Одеській - БПЛА "ZALA"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА