15:59 13.07.2019

Механічна люстрація в ОПК неминуче спричинить зрив важливих оборонних програм і вимивання професійних кадрів – директор ЦДАКР

2 хв читати
Механічна люстрація в ОПК неминуче спричинить зрив важливих оборонних програм і вимивання професійних кадрів – директор ЦДАКР

Директор Центру дослідження армії, роззброєння та конверсії (ЦДАКР) Валентин Бадрак переконаний, що люстрація в оборонно-промисловому комплексі (ОПК) може бути проведена виключно в рамках жорсткого індивідуального формату, в іншому разі вона неминуче спричинить зрив важливих оборонних програм і вимивання професійних кадрів з оборонної сфери.

У коментарі агентству "Інтерфакс-Україна", оцінюючи можливі ризики обороноздатності держави у зв'язку з заявленими президентом України Володимиром Зеленським планами щодо розширення дії закону про люстрацію, в тому числі щодо чинного керівництва українських оборонних підприємств, експерт наголосив: "Люстрація не може бути суто механічним процесом, в іншому разі вона несе серйозні ризики і може призвести до негативних наслідків у сфері переозброєння сил оборони".

За його словами, аргументом цьому зокрема може служити цикл розробок і виробництва озброєння, а також той факт, що чимало керівників вітчизняних оборонних підприємств займалися розвитком озброєнь, незалежно від зміни влади і політичної кон'юнктури.

Як приклад Бадрак навів держоборонну програму зі створення ракетного щита України.

"Зокрема, дослідно-конструкторські роботи (ДКР) щодо крилатої ракети "Нептун" почалися ще за Януковича (колишнього президента України Віктора Януковича – ІФ), а вийшли на фінішну пряму вже за Порошенка (п'ятого президента України Петра Порошенка – ІФ). При цьому створення нової високоточної РСЗВ "Вільха" було забезпечено при Порошенку", - зазначив експерт.

Він наголосив, що фактично створення "вільхи" – це єдиний прецедент національної оборонної розробки, забезпеченої в рекордно короткі стоки - за 2 роки.

Саме тому в питанні люстрації в ОПК має бути жорсткий індивідуальний підхід для виключення ризиків зриву значущих оборонних програм і вимивання професійних кадрів з галузі, наголосив експерт.

Директор ЦДАКР висловив упевненість в тому, що така ж ситуація стосується також і підприємств-спецекспортерів. "Переговори про військово-технічне співробітництво (ВТС) тривають, як правило, упродовж 2-5 років, і механічна ліквідація цієї ланки неминуче спричинить різке скорочення обсягів збройового експорту та згортання важливих перспективних програм зі створення спільних оборонних виробництв", - акцентував Бадрак.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА