19:08 15.07.2019

Передання Вишинського Росії неможливе, адже він формально громадянин України

2 хв читати
Передання Вишинського Росії неможливе, адже він формально громадянин України

Генеральний прокурор України Юрій Луценко заявляє про неможливість передання російській стороні головного редактора "РИА Новости – Украина" Кирила Вишинського.

"З різних розвідувальних джерел мені відомо, що Вишинський — людина, яка цікавить керівників Кремля найбільше. При цьому треба мати на увазі, що пан Вишинський формально є громадянином України. Відтак передача його Росії є неможливою. Принаймні до того часу, поки український суд не винесе рішення у його справі — чи він винен, чи ні", - прокоментував Луценко журналістам можливе звільнення Вишинського з-під варти і його обмін на українських полонених, які перебувають на території Росії (слова генпрокурора навела у Facebook його прес-секретар Лариса Сарган).

Як повідомлялося, засідання Подільського районного суду Києва у справі стосовно Вишинського перенесено на 15:00 19 липня.

Захист Вишинського має намір на наступному судовому засіданні наполягати на зміні запобіжного заходу з тримання під вартою на особисте зобов'язання з урахуванням рішення Конституційного Суду України, який визнав неконституційною норму КПК, якою суд фактично зобов'язувався, обираючи запобіжний захід, застосовувати безальтернативний запобіжний захід - тримання під вартою. Ця норма (ч. 5 ст. 176 КПК) застосовувалася до підозрюваного в скоєнні державної зради та інших тяжких та особливо тяжких злочинів проти основ національної безпеки України і злочинів, пов'язаних із терористичною діяльністю або діяльністю незаконних воєнізованих або збройних формувань.

15 травня 2018 року співробітники Служби безпеки України затримали Вишинського в Києві. Тоді спільно з прокуратурою АР Крим вони провели слідчі дії (обшуки) в офісі "РИА Новости-Украина" в Києві. Вишинському оголосили про підозру в кримінальному провадженні, відкритому за ч. 1 ст. 111 (державна зрада) Кримінального кодексу України.

16 травня Вишинського привезли до Херсона, де 17 травня суд обрав йому запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Херсонський суд уже кілька разів подовжував Вишинському термін тримання під вартою, а апеляційний суд підтверджував ці рішення.

4 березня Вишинського етапували з Херсона до Києва. Відтоді він перебуває в столичному слідчому ізоляторі. У Києві відбуваються засідання суду в його справі.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА