16:03 19.07.2019

Держобвинувачення просить суд продовжити арешт Вишинському, сам заарештований та його захист - відпустити під особисте зобов'язання

3 хв читати
Держобвинувачення просить суд продовжити арешт Вишинському, сам заарештований та його захист - відпустити під особисте зобов'язання

У п'ятницю вдень у Подільському районному суді м. Києва відбувається засідання у справі керівника "РИА Новости-Украина" Кирила Вишинського, під час якого обвинувачений українськими правоохоронцями в державній зраді та його адвокати клопотали про пом'якшення запобіжного заходу з тримання під вартою на особисте зобов'язання, а сторона обвинувачення закликала суддів продовжити йому арешт.

Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", на засіданні в п'ятницю адвокати головного редактора "РИА Новости-Украина" подали колегії суддів клопотання про зміну запобіжного заходу своєму підзахисному з тримання під вартою на особисте зобов'язання.

Вишинський, який узяв пізніше слово, попросив задовольнити прохання захисту.

"Я прошу задовольнити прохання моїх адвокатів і змінити мені запобіжний захід з обмеження моєї волі на особисте зобов'язання", - сказав він на засіданні.

Водночас прокурори виступили проти задоволення клопотання адвокатів про зміну запобіжного заходу на особисте зобов'язання і закликали суд продовжити Вишинському запобіжний захід у вигляді арешту.

Вислухавши позиції сторін, судді пішли до кімнати нарад для ухвалення рішення.

15 травня 2018 року співробітники Служби безпеки України затримали Вишинського в Києві. Тоді спільно з прокуратурою АР Крим вони провели слідчі дії (обшуки) в офісі "РИА Новости-Украина" в Києві. Вишинському оголосили про підозру в кримінальному провадженні, відкритому за ч. 1 ст. 111 (державна зрада) Кримінального кодексу України.

16 травня Вишинського привезли до Херсона, де 17 травня суд обрав йому запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Херсонський суд уже кілька разів подовжував Вишинському термін тримання під вартою, а апеляційний суд підтверджував ці рішення.

4 березня Вишинського етапували з Херсона до Києва. Відтоді він перебуває в столичному слідчому ізоляторі. У Києві відбуваються засідання суду в його справі.

15 липня прокурор Євген Комаровський заявив журналістам після завершення суду у справі Вишинського, що обвинувачення має намір наполягати на продовженні запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою стосовно керівника "РИА Новости-Украина" у зв'язку з наявністю ризиків, що той може покинути межі України.

Відповідаючи на запитання про те, чи є ризики того, що після зміни запобіжного заходу Вишинський покине територію України, він сказав: "На наступному судовому засіданні суд поставить на розгляд учасників процесу питання доцільності продовження запобіжного заходу. Сторона обвинувачення... наполягатиме на наявності ризиків".

"Наразі прокуратура опрацьовує всі правові механізми у разі звільнення обвинуваченого з-під варти або застосування щодо нього застави", - сказав Комаровський.

Він додав, що сторона обвинувачення клопотатиме, що суд має продовжити термін тримання під вартою, "оскільки ризики... наразі існують". За словами прокурора, у слідства є підстави вважати, що Вишинський може переховуватися від органів слідства.

Комаровський наголосив, що прокуратура наполягатиме лише на триманні Вишинського під вартою без альтернативи внесення застави.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА