19:28 22.07.2019

Генпрокурор передав справу про заволодіння $ 20 млн "Ощадбанку" в підслідність Нацполіції, НАБУ і САП протестують

3 хв читати
Генпрокурор передав справу про заволодіння $ 20 млн "Ощадбанку" в підслідність Нацполіції, НАБУ і САП протестують

Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) і Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) виступають проти зміни підслідності справи про заволодіння $ 20 млн державного "Ощадбанку", яку генеральний прокурор Юрій Луценко передав Національній поліції.

"Зміна підслідності у справі про заволодіння 20 млн дол. Державного АТ "Ощадбанк", у рамках якої детективи НАБУ і прокурори САП повідомили про підозру 12 особам, слідчим Нацполіції України є неприпустимою і прямо порушує вимоги КПК України. Відповідне рішення з незрозумілих підстав без витребування і вивчення матеріалів кримінального провадження, генеральний прокурор ухвалив 19 липня 2019 року", - сказано в заяві на сайті НАБУ в понеділок.

Національне антикорупційне бюро зазначає, відповідно до чинного законодавства цей злочин може розслідувати виключно Нацбюро, отже, генеральний прокурор прийняв рішення всупереч закону.

"На жаль, таке рішення генерального прокурора ставить під загрозу можливість притягнення посадових осіб до кримінальної відповідальності. Навіть у разі, якщо Нацполіція завершить розслідування, суд може повернути обвинувальний акт прокурору як такий, що не відповідає вимогам КПК щодо визначення підслідності", - сказано в заяві.

У Нацбюро закликають генпрокурора Юрія Луценка повернути кримінальне провадження детективам НАБУ для притягнення до відповідальності винних.

"НАБУ і САП закликають Юрія Луценка якомога швидше прийняти процесуальне рішення, яким повернути кримінальне провадження детективам і визначити підслідність за НАБУ, як це і передбачено законодавством України", - йдеться в заяві.

Як повідомлялося, НАБУ і САП з травня 2016 року розслідують кримінальне провадження, в рамках якого встановлено, що з вересня 2013 року до січня 2014го бенефіціарний власник групи "Креатив", яким, за версією слідства, є Березкін, за змовою з іншими власниками ПАТ "Креатив груп" з числа керівництва і товариства "Кредитне брокерське агентство" шляхом зловживання службовим становищем посадовими особами ПрАТ "Креатив" організував заволодіння коштами, отриманими в "Ощадбанку" під виглядом укладеного договору кредитної лінії і на $ 20 млн", - сказав він.

Генпрокурор зазначив, що договір про залучення кредитної лінії був укладений з порушенням вимог кредитної політики "Ощадбанку" і не був забезпечений заставою в повному обсязі.

Кримінальне провадження відкрито за ознаками кримінальних злочинів, передбачених ч.5 ст.191, ч.3 ст.209, ч.2 ст.364, ч.1 ст.366 Кримінального кодексу України.

За інформацією НАБУ, в рамках розслідування восени 2018 року 12 особам повідомлено про підозру. Зокрема: власникам і посадовим особам підприємств групи "Креатив", службовцям "Ощадбанку" і незалежного оцінювача. Водночас, у листопаді 2018 року, Верховна Рада України не підтримала подання генерального прокурора і відмовилася дати згоду на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання і арешт можливого організатора цих злочинів - народного депутата з групи "Воля народу" і бенефіціарного власника групи "Креатив" Станіслава Березкіна.

20 листопада голова САП Назар Холодницький заявив, що в Спеціалізованої антикорупційної прокуратури немає підстав для повторного внесення подання на позбавлення депутатської недоторканності парламентарія Станіслава Березкіна.

Група "Креатив" (Кіровоградська обл.) була одним з найбільших виробників масложирової продукції в Україні. До складу групи входило три заводи з переробки соняшника загальною потужністю близько 1,1 млн тонн насіння на рік, а також чотири заводи з виробництва модифікованих жирів і маргаринів із загальним річним обсягом виробництва понад 200 тис. тонн готової продукції. В її складі також був завод з переробки сої потужністю 270 тис. тонн на рік. Компанія володіла вісьмома елеваторними комплексами в Кіровоградській, Миколаївській, Київській та Дніпропетровській областях, рослинницькими господарствами і тваринницьким комплексом.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У передмісті Херсона внаслідок обстрілу загинула жінка

У Херсонській області на Великдень і поминальні дні під час комендантської години заборонено проводити богослужіння

Українська авіація за добу завдала ударів по шести місцях скупчення окупантів та їхньому пункту управління - Генштаб ЗСУ

Командир "Азова" закликає США скасувати заборону на передачу західного озброєння бригаді

Окупанти за добу завдали 25 ракетних і 52 авіаудари по Україні, обстріляли близько 110 міст і сіл

Зеленський провів у Дніпрі нараду

ЗСУ відбили на авдіївському, новопавлівському й бахмутському напрямках 57 атак окупантів за добу

Чоловік, про загибель якого в результаті обстрілу в Білопіллі повідомлялося раніше, живий, але у важкому стані

Країни G7 заявили про рішучість посилити протиповітряну оборону України

Посол України в США: Сподіваємося, що правки, які зменшують або виключають допомогу Україні, будуть відхилені

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА