19:25 01.08.2019

Патрульні нацгвардійці мають право перевіряти документи, зупиняти транспорт, обмежувати пересування, а також застосовувати силу, спецзасоби та зброю

3 хв читати
Патрульні нацгвардійці мають право перевіряти документи, зупиняти транспорт, обмежувати пересування, а також застосовувати силу, спецзасоби та зброю

З 1 серпня на чергування на всій території України заступили більше двох тисяч військовослужбовців Національної гвардії, які в складі 593 патрулів самостійно виконуватимуть завдання з охорони громадського порядку, повідомив перший заступник міністра внутрішніх справ Сергій Яровий.

"Літо - період активних відпусток, характеризується великою кількістю людей, зокрема дітей, на вулицях міст і сіл. Це вимагає додаткових сил правоохоронців, зокрема з точки зору превенції порушень громадського порядку та злочинів", - цитує Ярового прес-служба МВС України в четвер.

Яровий повідомив, що на чергування заступили більше 2 тис. військовослужбовців Національної гвардії. Вони несуть службу в складі 593 патрулів, з яких: 317 самостійних піших, 104 на патрульних автомобілях, 172 - спільні з поліцейськими, 68 - зі службовими собаками.

Службу гвардійці нестимуть п'ять днів на тиждень по 6 годин, зазначають у прес-службі міністерства і додають, що "в разі ускладнення оперативної обстановки час служби військових може бути змінено".

Яровий зазначив, що відповідне доручення про притягнення сил і засобів Нацгвардії до самостійного патрулювання населених пунктів країни в кінці липня підписав міністр внутрішніх справ Арсен Аваков. До цього гвардійці несли службу спільно зі співробітниками Національної поліції.

Виконання ж функцій з охорони громадського порядку, забезпечення захисту та охорони життя, здоров'я, прав, свобод і законних інтересів громадян цілком відповідає основним завданням Нацгвардії, визначеним у законодавстві.

"Патрулі Нацгвардії несуть службу в 175 зонах оперативного реагування. Їх розстановку і функціонал визначає начальник відповідного територіального підрозділу Національної поліції в залежності від оперативної криміногенної ситуації", - сказав перший заступник міністра внутрішніх справ.

За словами командувача Національної гвардії України генерал-лейтенанта Миколи Балана, самостійне несення служби для охорони громадського порядку військовими правоохоронцями є досить поширеним серед споріднених формувань країн Європи явищем.

"... Модель самостійного патрулювання військових дуже поширена в аналогічних структурах Європи, зокрема в тих, які входять до Міжнародної асоціації сил жандармерії і поліції в статусі військової установи FIEP. Нацгвардія України є повноправним членом цієї організації ще з 2017 року", - зазначив Балан.

Відтепер планування маршрутів патрулювання буде проводитися в залежності від криміногенної ситуації в конкретному населеному пункті. Гвардійські патрулі будуть залучатися до тих районів міста, де обстановка більш напружена.

У прес-службі МВС повідомляють, що під час патрулювання гвардійці будуть екіпіруватися і озброюватися відповідно до закону України "Про Національну гвардію України" - а саме спецзасобами і штатним озброєнням. Також, військові матимуть при собі планшетні пристрої, підключені до інформаційно-телекомунікаційної системи "Інформаційний портал Національної поліції України", що дозволить в режимі "он-лайн" стежити за оперативною обстановкою в районі виконання завдань.

Відповідно до п.1 ч.1 ст.13 закону України "Про Національну гвардію України" військові при залученні до виконання завдань з охорони громадського порядку мають право здійснювати превентивні і поліцейські заходи примусу відповідно до закону "Про Національну поліцію".

Як наслідок, пояснюють в МВС, для нацгвардійців передбачений такий перелік превентивних заходів: перевірка документів особи; опитування особи; поверхнева перевірка і огляд; зупинка транспортного засобу; вимога покинути місце і обмеження доступу до певної території; обмеження пересування особи, транспортного засобу або фактичного володіння річчю; проникнення до житла чи до іншого володіння особи.

Також патрулі Нацгвардії мають право на такі превентивні заходи, як: перевірка дотримання вимог дозвільної системи органів внутрішніх справ; застосування технічних приладів та технічних засобів, що мають функції фото- і кінозйомки, відеозапису, засобів фото- і кінозйомки, відеозапису; перевірка дотримання обмежень, встановлених законом щодо осіб, які перебувають під адміністративним наглядом, і інших категорій осіб; поліцейська опіка.

"Стаття 42 закону України "Про Національну поліцію" визначає конкретний перелік поліцейських заходів примусу: фізичний вплив (сила), застосування спеціальних засобів і застосування вогнепальної зброї", - додають у прес-службі МВС.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

На Херсонщині доправлено до лікарні жінку, яка постраждала від російського обстрілу, - ОВА

ДБР у Львові затримало військового, який за хабар обіцяв влаштувати мобілізованого до тилової частини

СБУ повідомила про підозру митрополиту Святогірської лаври, який під час літургії передав окупантам позиції ЗСУ

Пил із Сахари дістався території України – Гідрометцентр

"єЧергу" для автобусів запущено на 10 українсько-молдовських пунктах пропуску

Міноборони створило Офіс підтримки коаліцій для забезпечення системного управління військовою допомогою від партнерів

Спровоковану ворожим артобстрілом пожежу в Куп'янську ліквідовано, незважаючи на загрозу повторних обстрілів

Суд визнав наявність російського громадянства в колишньої топпосадовиці Мін'юсту Прилуцької

Грузія продовжила термін перебування українців без візи до трьох років

У західних областях України в четвер удень 9-14°; на решті території 17-22°

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА