19:18 13.08.2019

Суд зобов'язав окружком округу №210 визнати недійсним голосування на ділянці в геріатричному пансіонаті

3 хв читати
Суд зобов'язав окружком округу №210 визнати недійсним голосування на ділянці в геріатричному пансіонаті

Чернігівський окружний адміністративний суд розглянув позов кандидата в народні депутати в одномандатному виборчому окрузі №210 (Чернігівська обл., центр - Прилуки) Бориса Приходька та зобов'язав окружну виборчу комісію в цьому окрузі визнати недійсним голосування на дільниці №740243.

Як повідомляється на веб-порталі Судової влади України, кандидат Приходько у своєму адміністративному позові просив суд визнати протиправними дії окружної виборчої комісії округу №210 зі складання протоколу від 6 серпня з позначкою "уточнений" про підсумки голосування в цьому окрузі №210 без винесення на голосування питання затвердження цього протоколу та підсумків голосування. Крім того, позивач просив зобов'язати окружком визнати недійсним голосування на виборчій дільниці №740243 округу №210.

Приходько зазначив, що в дільничній виборчій комісії №740243 у геріатричному пансіонаті в день голосування за інвалідів, які перебувають на утриманні в цьому закладі і є виборцями, масово проводилися записи про видачу бюлетенів, які в подальшому не передавалися виборцям, а залишалися у членів ДВК. Крім того, до списку виборців ДВК №740243 були внесені особи, які померли у 2018-2019 роках.

У зв'язку з цим позивач просив окружком під час проведення повторного підрахунку голосів на дільниці №740243 вивчити списки виборців і визнати недійсним голосування на цій дільниці. Однак ОВК не розпакувала пакет зі списками виборців і не визнала голосування недійсним.

У судовому засіданні свідок, який назвався офіційним спостерігачем від партії "Європейська солідарність", повідомив, що в день голосування бачив, як у кабінку для голосування виборці заходили зі співробітником пансіонату, і співробітники закладу брали у виборців бюлетені, ставили галочки в них замість виборців.

Суд також вивчив оригінали уточненого списку виборців на дільниці №740243 та витяг із списку виборців, у яких вбачалася низка розбіжностей.

У протоколі окружкому з позначкою "уточнений" від 6 серпня зазначено, що сумарна кількість виборців, які отримали бюлетені для голосування на зазначеній виборчій дільниці, становить 181, але виявлено 10 фактів незаконного голосування, що становить понад 5% кількості виборців, які отримали тут бюлетені.

Суд частково задовольнив поданий позов. "Визнати протиправними дії окружної виборчої комісії з виборів народних депутатів України одномандатного виборчого округу №210 зі складання протоколу від 06.08.2019 з позначкою "уточнений" про підсумки голосування в одномандатному виборчому окрузі №210. Зобов'язати окружну виборчу комісію з виборів народних депутатів України одномандатного виборчого округу №210 визнати недійсним голосування на виборчій дільниці №740243 одномандатного виборчого округу №210", - ідеться в повідомленні.

Як повідомлялося, 7 серпня Центральна виборча комісія розглянула питання встановлення окружною виборчою комісією округу №210 підсумків голосування і зобов'язала окружком найпізніше 12:00 9 серпня опрацювати списки виборців на 33 виборчих дільницях, де за рішенням суду перераховували голоси.

У разі виявлення окружною комісією невідповідностей, згідно з дорученням ЦВК, вона повинна скласти відповідні протоколи з позначкою "уточнений", і з урахуванням відомостей, зазначених у цих протоколах, внести зміни до встановлених підсумків голосування в окрузі №210, скласти протокол окружної виборчої комісії 210-го округу про підсумки голосування з позначкою "уточнений" і транспортувати його до ЦВК разом з іншими необхідними виборчими документами. А у разі відсутності невідповідностей – поінформувати про це Центральну виборчу комісію та надати належним чином засвідчену копію протоколу засідання окружної виборчої комісії ОВО № 210 або витягу з нього.

Згідно з інформацією на сайті ЦВК, за результатами підрахунку голосів виборців в окрузі №210 переміг самовисуванець Сергій Коровченко, за якого віддали свої голоси 21,24% виборців (16 тис. 541 голосів). При цьому його найближчий конкурент, самовисуванець Борис Приходько, здобув підтримку 21,11% виборців (16 тис. 440 голосів).

Протокол ОВК №210 став останнім зі 199 привезених окружними комісіями до ЦВК оригіналів протоколів за підсумками голосування на позачергових виборах нардепів 21 липня.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА