17:41 14.08.2019

Досудове розслідування у справі Новинського-Драбинка не припинялося - Генпрокуратура

2 хв читати

Досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом незаконного позбавлення волі у 2014 році помічника предстоятеля Української православної церкви (Московського патріархату) Олександра Драбинка, в якому фігурує народний депутат Вадим Новинський, не припинялося і наразі триває, повідомляється на сторінці Генеральної прокуратури України в соцмережі Facebook.

У повідомленні наголошується, що постановою слідчого судді Печерського райсуду Києва від 25 травня 2019 року був задоволено клопотання адвоката Новинського і надано місяць на завершення досудового розслідування. Цю постанову оскаржили Генпрокуратура та постраждалий, але Київський апеляційний суду 9 липня відмовив у відкритті провадження. Цю постанову було оскаржено у Верховному Суді, який рішення ще не ухвалив.

"Ухвалою слідчого судді Сергія Вовка від 18.07.2019 частково задоволено заяву прокурора про роз'яснення ухвали суду від 25.06.2019 та роз'яснено, що вчинення дій щодо завершення проведення досудового розслідування і прийняття одного з процесуальних рішень ... стосуються тільки суб'єкта звернення за скаргою Новинського. Виключно на виконання зазначених судових рішень і на їх підставі слідчий Генеральної прокуратури України 26.07.2019 прийняв рішення про закриття (в частині) кримінального провадження стосовно суб'єкта звернення за скаргою Новинського. Постановою прокурора від 12.08.2019 зазначене рішення слідчого скасовано як незаконне", - йдеться в повідомленні.

У відомстві пояснюють, що таке рішення було ухвалено з огляду на те, що чинне законодавство "не передбачає можливості прийняття слідчим і/або прокурором процесуального рішення про закриття кримінального провадження стосовно свідка (Новинського, який у цій справі має статус свідка, - ІФ)". "Отже, досудове розслідування в кримінальному провадженні триває", - резюмується в повідомленні.

Новинський фігурує у провадженні, відкритому ще 21 травня 2014 року, про незаконне позбавлення волі митрополита Переяслав-Хмельницького та Вишневського Олександра (Драбинка) й утримання його як заручника, організоване злочинною групою у складі екс-президента Віктора Януковича, екс-глави МВС Віталія Захарченка та колишнього начальника київської міліції Валерія Коряка. Генеральний прокурор Юрій Луценко заявляв, що Новинський проходить у цій справі як свідок, але йому планується висунути підозру. Однак цього так і не було зроблено.

8 грудня 2016 року Верховна Рада задовольнила подання генпрокурора про надання згоди на притягнення Новинського до кримінальної відповідальності. Отже, парламент частково зняв із нього недоторканність, підтримавши подання генпрокурора, дозволивши притягнути його до кримінальної відповідальності. Однак правоохоронці не зможуть затримати Новинського, до нього також не зможе бути застосовано запобіжний захід у вигляді арешту, оскільки на це має бути відповідний дозвіл Верховної Ради.

На дострокових виборах 21 липня Новинський, як представник партії "Опозиційний блок", переміг у мажоритарному окрузі №57 (м. Маріуполь Донецької області) і згодом був визнаний обраним народним депутатом Верховної Ради IX скликання.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

США готуються підписати контракти на озброєння для України на $6 млрд

"Укрзалізниця" тимчасово змінить рух приміських потягів через обстріл Харківщини

Канада вітає повернення депортованих до РФ дітей і сприятиме поверненню ще тисяч

Україна і Японія обговорили створення спецтрибуналу для РФ за воєнні злочини

Кулеба вітає доповідь Московського механізму ОБСЄ щодо свавільного утримання РФ українських цивільних осіб

Учасники завтрашнього "Рамштайну" обговорять, як допомогти Україні подолати складнощі, що накопичилися за час відсутності американської підтримки

Данія збільшить військову підтримку України ще на 4,4 млрд данських крон у 2024 році

Українська авіація завдала за добу ударів по 8 місцях скупчення окупантів

Оборонний пакет США потрібно направити в Україну якнайшвидше - розмова Зеленського з американськими партійними лідерами

Окупанти за добу завдали чотири ракетних і 50 авіаударів по Україні, обстріляли понад 110 населених пунктів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА