15:51 16.08.2019

Гренландія не продається - влада острова

2 хв читати
Гренландія не продається - влада острова

Гренландію - автономну територію Данії - не можна просто виставити на продаж, заявили у п'ятницю в Міністерстві закордонних справ Гренландії.

"Гренландія багата такими цінними ресурсами, як природні копалини, найчистіша вода та лід, популяції риби, морепродукти, відновлювана енергія та новий фронтир для екстремального туризму. Ми відкриті для бізнесу, але не продаємося", - йдеться в повідомленні, розміщеному на сайті відомства.

Раніше газета The Wall Street Journal повідомила з посиланням на двох помічників президента США Дональда Трампа, що він неодноразово запитував їх та інших співробітників адміністрації про можливість купити Гренландію. Зазначається, що він навіть попросив юрисконсульта Білого дому виконати правову експертизу проекту.

Газета повідомляє, що деякі помічники президента підтримали цей крок.

Політики Данії з недовірою і критикою зустріли інформацію про ці можливі плани президента. Водночас прем'єр-міністр Данії Метте Фредеріксен іще офіційно не озвучила реакції на інформацію про ймовірні плани Трампа.

Гренландія - найбільший острів у світі. Основна маса населення Гренландії в 56 тис. осіб живе на порізаному фіордами узбережжя, де немає криги. Зовнішньою політикою і політикою безпеки займається Копенгаген.

У 1951 році Данія і США уклали угоду в сфері оборони, яка дала американським військовим право користуватися авіабазою "Туле" на півночі Гренландії.

Західні ЗМІ зазначали, що Гренландія привертає увагу з боку таких держав як США, РФ і КНР завдяки своєму стратегічному положенню і покладам ресурсів.

У 1917 році США придбали за $25 млн Данську Вест-Індію - колонію Данії в архіпелазі Малих Антильських островів. Колишня колонія отримала назву Американські Віргінські острови.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У ХАРКОВІ ЧУТИ ВИБУХИ - ВЛАДА

Зеленський розраховує на допомогу Данії в пошуку додаткових систем ППО для Миколаївської області

НАЗК виявило ознаки незаконного збагачення заступника голови Дніпровського РУ ГУНП на 14 млн грн

Європарламент 14-й раз відклав погашення бюджету Ради й Ради ЄС 2022 року, яке раніше відкладали через вимогу надати Україні Patriot

НАТО проведе неформальну нараду глав МЗС країн Альянсу в Празі 30-31 травня

Через обстріл у Козацькому загинула жінка - Херсонська ОВА

Верховна Рада прийняла за основу законопроєкт, що пропонує вдосконалити систему початкової загальновійськової підготовки

Ворог атакував Полтавщину, попередньо, без жертв і постраждалих - голова ОВА

Верховна Рада ухвалила законопроєкт про індивідуальні освітні траєкторії - віцепрем'єр Федоров

Унаслідок атаки БПЛА в Одесі четверо постраждалих перебувають у лікарні, двоє з них - діти - Труханов

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА