13:07 17.08.2019

Рішення НБУ про дискваліфікацію п'яти членів Наглядової ради Ощадбанку – виклик реформі корпоративного управління держбанків – заява

4 хв читати
Рішення НБУ про дискваліфікацію п'яти членів Наглядової ради Ощадбанку – виклик реформі корпоративного управління держбанків – заява

Рішення Національного банку України (НБУ) про дискваліфікацію п'яти новообраних членів Наглядової ради (НР) Ощадбанку (Київ) є безпрецедентним викликом реформі корпоративного управління держбанків, йдеться у спільній заяві членів НС фінустанови.

"П'ять висококваліфікованих фахівців із бездоганним досвідом роботи та репутацією були дискваліфіковані кваліфікаційною комісією НБУ без пояснення причин. За відсутності пояснення можна зробити висновок тільки з опублікованого релізу НБУ, що реальною причиною відхилення кандидатур стало невдоволення деяких членів комісії НБУ нещодавнім рішенням ради продовжити трудовий контракт із головою правління Ощадбанку Андрієм Пишним", - йдеться в заяві, розміщеній на сайті банку.

Як наголошується в заяві, рішення продовжити трудовий контракт з головою правління банку було ухвалено в повній відповідності зі статутними повноваженнями членів НР відповідно до законодавства України та Статуту Ощадбанку і за цілковитої обізнаності НБУ про всі етапи ухвалення такого рішення. "Як результат, рішення НБУ про нашу дискваліфікацію є, на нашу думку, порушенням закону та може мати небажані наслідки у вигляді зриву реформ корпоративного управління в Україні на стадії становлення. Це є основним принципом - якщо наглядовим радам дозволяється працювати тільки в тому разі, коли вони ухвалюють рішення на користь регуляторів, реформи не матимуть результату", - йдеться в заяві.

У заяві наголошується, що члени НР банку були обрані відповідно до вимог Закону України "Про банки і банківську діяльність". Незалежні члени НР пройшли жорстку оцінку незалежної міжнародної рекрутингової компанії серед сотень внутрішніх і зовнішніх кандидатів. У процесі відбору міжнародна консалтингова компанія і призначений урядом номінаційний комітет провели оцінку всіх претендентів на їх відповідність вимогам чинного законодавства, включаючи нормативні вимоги НБУ, і надали всі необхідні документи на затвердження Кабінету міністрів України.

Два місяці наглядова рада Ощадбанку працює відповідно до отриманого мандату в суворій відповідності з чинним законодавством України, банківським законодавством і статутом банку. "Принципово важливо, що всі рішення, пов'язані з процесом оцінювання голови правління були (і будуть) ухвалені в присутності представника НБУ на засіданнях наглядової ради. Саме це забезпечує інформування НБУ в режимі реального часу про роботу наглядової ради", - йдеться в заяві.

Як наголошується в заяві, були встановлені високі, з урахуванням міжнародних стандартів, кваліфікаційні вимоги до голови правління Ощадбанку і залучені міжнародні фахівці з пошуку керівного персоналу для проведення його оцінювання на відповідність цим вимогам. "Після ретельної перевірки було повідомлено, що голова правління відповідає встановленим критеріям або перевищує їх і здатний рухати банк до реалізації стратегії та місії. Також ми заслухали результати діяльності Ощадбанку за п'ять років, особливо за два останніх, і відзначили прогрес у виконанні стратегічних планів, затверджених в 2018 році КМУ і НБУ", - йдеться в заяві.

За результатами діяльності та у зв'язку з відсутністю обґрунтованих причин для відсторонення голови правління банку з посади наглядова рада скористалася своїми винятковими повноваженнями щодо продовження його роботи. "Якби ми не схвалили цю оцінку, було б оголошено відкритий конкурс для пошуку нового голови правління, оскільки ця посада стала вакантною. Жодних заперечень з боку представника НБУ на засіданні наглядової ради щодо процедур і по суті висловлено не було. Ми переконані в правильності і законності всіх наших рішень. Їх ухвалюють в інтересах банку", - наголошується в заяві.

Заяву підписали члени НР Ощадбанку Шевкі Аджунер, Олексій Грінченко, Олексій Резніков, Дмитро Власов, Байба Апін, Міхаель Вайнштейн і Пітер Бріггс.

Як повідомлялося, НБУ 16 серпня заявив, що занепокоєний процедурою, за якою новообрана наглядова рада Ощадбанку продовжила контракт з головою правління Андрієм Пишним без проведення конкурсу.

Крім того, НБУ за результатами тестування та співбесіди відхилив кандидатури п'яти з дев'яти членів НР. Зокрема, за результатами оцінки відповідності кваліфікаційним вимогам комітету з питань нагляду і регулювання діяльності банків, нагляду (оверсайту) платіжних систем НБУ ухвалив рішення відмовити у погодженні наступним особам: Шевкі Аджунеру (голова наглядової ради, незалежний директор), Олексію Грінченку (заступник голови наглядової ради, незалежний директор), Олексію Рєзнікову (член наглядової ради, незалежний директор), Дмитру Власову (член наглядової ради, представник від Верховної Ради України), Даніелю Білаку (член наглядової ради, представник від Кабінету Міністрів України).

Водночас комітет ухвалив рішення про можливість погодження таких осіб: Байба Апіна (член наглядової ради, незалежний директор), Міхаель Вайнштейн (член наглядової ради, незалежний директор), Пітер Бріггс (член наглядової ради, незалежний директор), Юрій Храмов (член наглядової ради, представник від Президента України).

Остаточні рішення щодо цих чотирьох кандидатів НБУ ухвалить після усунення зауважень до наданих ними документів.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА