16:08 18.08.2019

Семеро колишніх глав МВС Естонії закликають нинішнього міністра подати у відставку

2 хв читати
Семеро колишніх глав МВС Естонії закликають нинішнього міністра подати у відставку

Семеро колишніх міністрів внутрішніх справ Естонії звернулися до нинішнього глави МВС, лідера Консервативної народної партії Марта Гельме (Mart Helme) із закликом подати у відставку у зв'язку зі скандалом навколо керівника департаменту поліції і прикордонної охорони Ельмара Вагера (Elmar Vaher).

Як повідомлялося, правління найбільшої в Естонії опозиційної Партії реформ на засіданні в суботу ухвалило рішення ініціювати скликання позачергового засідання парламенту, на якому мають намір висловити недовіру прем'єр-міністру країни Юрі Ратасу.

Рішення реформістів викликане скандалом навколо голови департаменту поліції і прикордонної охорони Вахера, коли міністр фінансів Гельме (Martin Helme), що заміщав минулого тижня свого батька, міністра внутрішніх справ Гельме (Mart Helme), спробував відправити у відставку Вахера.

"Ми звертаємося до вас, оскільки непокоїмося за Естонію. Дії і заяви останніх днів вас і вашого сина і однопартійця, міністра фінансів Мартіна Гельма (Martin Helme), завдають шкоди репутації та безпеці Естонії. Ви перейшли червону лінію в Естонії", - йдеться у зверненні, розісланому в неділю у ЗМІ.

За словами екс-міністрів, в Естонії "неприйнятні методи німецьких чи радянських слідчих органів 1930-х років". Однак, на думку авторів заяви, саме так вчинив міністр фінансів Мартін Гельме, син глави МВС.

Вони заявили, що Гельме-молодший підготував у письмовій формі заяву про відставку Вахера та інші документи за підписом канцлера МВС Лаурі Лунга. Однак останній запевняє, що ніхто з ним на цю тему не розмовляв.

Гельме-молодший обґрунтував своє рішення про звільнення Вахера тим, що той повідомив співробітникам відомства про можливі скорочення особового складу у зв'язку з очікуваними скороченнями державного бюджету, хоча підстав для такої заяви не було.

"Такі дії характерні для репресивної влади, якій немає місця в Естонії. На жаль, ви також не засудили цю поведінку. Навпаки, ви стали її виправдовувати і захищати. В Естонії немає місця звільненню чиновників в інтересах партійної політики", - пишуть колишні міністри.

На їхню думку, добровільний відхід глави МВС у відставку стане чітким сигналом, що його поведінка не стала новою нормою в Естонії.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

26 квітня: Яке сьогодні свято, все про цей день

США готуються підписати контракти на озброєння для України на $6 млрд

"Укрзалізниця" тимчасово змінить рух приміських потягів через обстріл Харківщини

Канада вітає повернення депортованих до РФ дітей і сприятиме поверненню ще тисяч

Україна і Японія обговорили створення спецтрибуналу для РФ за воєнні злочини

Кулеба вітає доповідь Московського механізму ОБСЄ щодо свавільного утримання РФ українських цивільних осіб

Учасники завтрашнього "Рамштайну" обговорять, як допомогти Україні подолати складнощі, що накопичилися за час відсутності американської підтримки

Данія збільшить військову підтримку України ще на 4,4 млрд данських крон у 2024 році

Українська авіація завдала за добу ударів по 8 місцях скупчення окупантів

Оборонний пакет США потрібно направити в Україну якнайшвидше - розмова Зеленського з американськими партійними лідерами

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА