19:21 21.08.2019

Українського політв'язня в Криму Бекірова оглянули лікарі

2 хв читати

Українського активіста Едема Бекірова із Сімферопольського СІЗО (окупований Крим) перемістили до лікарні, повідомила уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова з посиланням на адвоката.

"Щойно адвокат Едема Бекірова повідомив, що сьогодні його підзахисного, якого утримують у Сімферопольському СІЗО, доправили до лікарні ім. Семашка. Його оглянули ендокринолог, невролог, кардіолог, а також узяли аналізи крові та сечі", - написала Денісова на своїй сторінці в соцмережі Facebook у середу.

Також омбудсмен повідомила, що у вівторок, 27 серпня, очікується госпіталізація Бекірова в Республіканську лікарню неврології цивільного типу для подальшого стаціонарного обстеження, яке триватиме сім-вісім днів.

"За результатами зазначених обстежень буде скликано лікарську комісію, яка має визначити, чи може він утримуватися в умовах СІЗО. Сподіваюся, що за результатами обстежень Едему Бекірову буде надано необхідну медичну допомогу в повному обсязі, а також вдасться змінити запобіжний захід із тримання під вартою на домашній арешт", - зазначила Денісова.

Також вона зазначила, що оскільки проведення цих обстежень ініціює уряд Російської Федерації, то можна говорити про виконання другого рішення Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) щодо Едема Бекірова.

"Я знову закликаю міжнародну спільноту тримати справу пана Бекірова під пильним наглядом та не допускати порушення його прав і свобод", - наголосила омбудсмен.

Бекіров - один із кримськотатарських громадських активістів селища Новоолексіївки. Його дружина Гульнара - член меджлісу кримськотатарського народу. Його затримали 12 грудня 2018 року на в'їзді до Криму з боку Чонгара (Херсонська обл.) під час проходження паспортного контролю на території, контрольованій російськими окупантами.

Окупаційна влада Криму звинувачує його за ч. 2 ст. 222 КК РФ (незаконне придбання, передача, збут, зберігання, перевезення або носіння зброї, її основних частин, боєприпасів).

15 квітня Денісова повідомила, що, за даними дочки, стан здоров'я кримськотатарського активіста, інваліда I групи Бекірова погіршується. "Його турбує біль із лівого боку грудей, є проблеми зі шлунком, високий рівень цукру. При цьому він спить сидячи, його турбує задишка й постійно скаче кров'яний тиск", - повідомила Денісова у Facebook. У зв'язку з цим український омбудсмен знову звернулася до російського омбудсмена Тетяни Москалькової з проханням невідкладно вжити заходів для його госпіталізації.

11 червня проект "Крим. Реалії" з посиланням на адвоката повідомив, що ЄСПЛ зобов'язав РФ терміново помістити в лікарню обвинувачуваного в окупованому Криму кримськотатарського активіста Бекірова у зв'язку з погіршенням його стану.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА