08:08 24.08.2019

У французькому Біарриці відкривається триденний саміт "групи семи"

4 хв читати
У французькому Біарриці відкривається триденний саміт "групи семи"

Лідери Франції, Німеччини, Великої Британії, Італії, Канади, США та Японії в суботу зберуться на саміт "групи семи" в місті Біарриц, розташованому на атлантичному узбережжі Франції.

Офіційне відкриття заплановано на 19:30 за місцевим часом. Саміт G7 триватиме до понеділка, 26 серпня.

Глави держав і урядів обговорять на зустрічі питання, пов'язані зі світовою економікою, торгівлею, міжнародною безпекою, оподаткуванням цифрових гігантів, а також ситуацію з гендерною рівністю.

На полях саміту відбудуться і двосторонні переговори лідерів країн.

Серед міжнародних тем, які, як очікуються, будуть у центрі обговорення - ситуація в Ірані, протести в Гонконзі, сирійський конфлікт, а також напруженість між Індією і Пакистаном з приводу Кашміру.

Крім того, напередодні саміту активно обговорювалося питання про можливе запрошення Росії для участі в наступній зустрічі в 2020 році, вже в форматі "групи восьми". З цього формату Росію виключили в 2014 році у відповідь на приєднання Криму до РФ. За деякими даними, теми можливості повернення до формату "групи восьми" лідери G7 торкнуться в ході переговорів в Біарриці.

Президент США Дональд Трамп раніше на цьому тижні заявив, що формат G8 слід відновити, тому що багато питань стосуються Росії. На такі заяви американського лідера відреагували інші учасники "сімки". Так, наприклад, президент Франції Емманюель Макрон зазначив, що Росії потрібно буде дати можливість повернутися тільки після вирішення української кризи. Канцлер ФРН Ангела Меркель зі свого боку вказала на необхідність успіхів реалізації мінських домовленостей, британський прем'єр Борис Джонсон також сказав, що умови для повернення Росії в G8 все ще не можуть вважатися виконаними. Тим часом, в японському уряді зазначили, що відкриті обговорювати повернення Росії в "групу восьми", оскільки розуміють "важливість залучення Росії в міжнародні справи".

За повідомленнями європейських ЗМІ, цього року зустріч "групи семи" може завершитися без підписання підсумкового спільного комюніке. Зазначається, що це викликано прагненням французької сторони уникнути повторення ситуації 2018 року, коли сторони зіткнулися з відсутністю єдності з низки питань. І хоча за підсумками саміту G7 у минулому році в Квебеку підсумкову заяву все ж було поширено, президент США Дональд Трамп достроково покинув зустріч. Крім того, пізніше він заявив, що доручив американським представникам осудити це комюніке. Він розкритикував тоді прем'єра Канади Джастіна Трюдо, який приймав саміт. Трамп назвав Трюдо "дуже нечесним і слабким".

Низка західних експертів побоюється, що главам держав і урядів країн G7 не вдасться прийти до спільного рішення з питань, пов'язаних з кліматом і економікою.

Однак французький політик - колишній глава МЗС Франції Бернар Кушнер - упевнений у доцільності проведення саміту G7, навіть якщо між лідерами немає єдності з ключових позицій. За його словами, подібні зустрічі допомагають "розвіяти напруженість". "Корисно зустрічатися один з одним, корисно проводити кулуарні зустрічі між світовими лідерами ... Це не обов'язково має призводити до негайних результатів", - сказав Кушнер.

Саміт в Біарриці буде супроводжуватися акціями протесту проти глобалізації. До них також приєднаються активісти, незадоволені діями світових лідерів щодо боротьби зі змінами клімату.

Раніше цього тижня учасники протесту почали розбивати табори на пляжах Атлантичного океану, біля Біаррица. Провести акції протесту в самому місті протестувальникам, ймовірно, не вдасться, оскільки на час саміту в Біарриці діятимуть підвищені заходи безпеки. На три дні буде закритий аеропорт, вокзал, а також обмежено рух автомобільними дорогами. Крім того, через саміт місцева влада закрила пляжі в Біарриці, що викликало невдоволення серед туристів.

Для забезпечення порядку французька влада задіє понад 10 тис. співробітників поліції і жандармів. За словами місцевої влади, будуть діяти "безпрецедентні заходи безпеки".

Тим часом, поки лідери країн "групи семи" обговорюватимуть актуальні проблеми, їх дружини в неділю відправляться в розташоване поблизу мальовниче село Еспелетт, яке вважається батьківщиною однойменного сорту червоного перцю.

Західні ЗМІ зазначають, що Макрон під час саміту спробує постати в ролі "світового посередника" для вирішення розбіжностей і пошуку єдиної позиції з ключових питань "під час глибокої політичної та економічної напруженості". Раніше цього тижня французький лідер провів переговори у Франції з президентом РФ Володимиром Путіним, а також прийняв главу МЗС Ірану Джавада Заріфа.

Французька сторона запросила на саміт G7 представників низки інших країн, зокрема, Індії, Австралії, Чилі і ПАР. Лідери цих країн візьмуть участь у робочих сесіях саміту.

Очікування від зустрічі лідерів у політологів і експертів неоднозначні. Більшість з них упевнені, що саміт не принесе жодних значимих результатів, а, навпаки, підкреслить розбіжності в позиціях країн "групи семи".

Французька газета "Еко" пише, що на саміті Макрон "зіткнеться з завданням знаходження балансу" з ключових питань порядку денного. Зі свого боку журналісти телеканалу CNN у статті перед самітом задалися питанням: "Чи підніме Трамп у повітря саміт G7?". Телеканал CNBC, між тим, пророкує британському прем'єру Джонсону, який нещодавно зайняв пост "дуже незручний саміт".

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Боррель: Росія становить для ЄС екзистенційну загрозу

МАГАТЕ повідомило про чергову атаку майданчика ЗАЕС безпілотником

Окупанти двічі обстріляли прикордонний Вовчанськ, поранено чоловіка

Зеленський із віцепрем'єром німецького уряду Габеком обговорив постачання ППО та спільні оборонні проєкти

Україна почала переговори з Чехією про укладення угоди з безпеки

Не лише Нідерланди готові просто зараз купити батарею Patriot для України - Кулеба

Столтенберг: У НАТО вже зібрали інформацію про наявні засоби ППО, зокрема Patriot, працюючи із союзниками над тим, щоб передислокувати ці системи в Україну

Швейцарія виділить 5 млрд франків на відновлення України

Рютте: Європейські країни, які мають Patriot, розглянуть власну потребу в цих системах із метою передачі їх Україні

Юрфірма "Ілляшев та Партнери" ініціювала антидемпінгове розслідування щодо імпорту в Україну сірників з Індії та Пакистану

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА