08:25 27.08.2019

Гон створив фонд інвестицій в стартапи Кремнієвої долини, отримавши мільйони від оманського партнера Nissan

4 хв читати
Гон створив фонд інвестицій в стартапи Кремнієвої долини, отримавши мільйони від оманського партнера Nissan

Екс-глава Nissan Motor Co. Карлос Гон побудував паралельний бізнес як інвестор в Кремнієвій долині разом зі своїм сином, використовуючи мільйони доларів, які він отримував від топ-менеджера Оманської компанії - партнера Nissan, пише The Wall Street Journal.

Дії, про які було відомо лише невеликому колу людей, можливо, спричинять за собою найсерйозніші обвинувачення в рамках масштабного розслідування, яке раніше виявило низку фінансових злочинів Гона.

Гон знаходиться під слідством в Японії з листопада 2018 року. Йому пред'явлені обвинувачення за декількома пунктами, включно з заниженням отриманої від Nissan винагороди в регуляторній звітності більш ніж на $ 80 млн за вісім років.

Деталі, опубліковані WSJ, показують, яким чином кошти оманського партнера Nissan опинялися в фонді, котрий інвестував у стартапи Кремнієвої долини. При переказі Nissan $ 10 млн на користь оманського дистриб'ютора, $ 5 млн поверталися ним Гону через рахунки в компанії, зареєстрованої в Лівані.

Видання посилається на документи про банківські перекази, а також інформацію, отриману від більш 20 людей, близьких до Гона, або інформованих щодо розслідування.

За даними WSJ, Гон був безпосередньо залучений в управління інвестиційним бізнесом, віддаючи розпорядження щодо багатомільйонних угод, серед яких фінансування азіатського сервісу таксі.

Джерела зазначають, що Гон змішав сімейні зв'язки і особисті ділові інтереси з бізнесом публічних компаній, якими він керував. У період, коли Гон очолював Nissan, японський автовиробник уклав низку неналежних угод з його друзями або знайомими в низці країн Близького Сходу і Азії, повідомили джерела.

За їх словами, він також не повідомив раді директорів Nissan про те, що почав інвестиційний бізнес разом з топ-менеджером оманського клієнта компанії.

Гон заперечує всі обвинувачення. Його представник заявив, що "прокуратура у співпраці з Nissan організували кампанію для атаки на Гона, прагнучи заплямувати його репутацію за допомогою сфабрикованих обвинувачень".

Той факт, що інвестиції Гона трималися в секторі, "є нормальним і правильним", зазначив він.

За словами джерел, екс-глава Nissan також володів виноробним бізнесом в Лівані, великими частками в двох ліванських банках і інвестував в близькосхідну нерухомість. Крім того, Гон зав'язував відносини на Близькому Сході і в Індії з певними людьми, які могли б допомогти йому в розвитку бізнесу Nissan у цих регіонах.

Дані про угоди, що укладалися сином Гона - Ентоні Гоном - з Оманським дистриб'ютором Nissan, згадувалися в розслідуванні, проведеному японською владою. Син Гона є резидентом США, йому жодних обвинувачень не пред'явлено.

Інвесткомпанія Shogun Investments була створена батьком і сином Гонами в березні 2015 року. За даними джерел, Карлос Гон є основним власником компанії, а його синові належить у ній невелика частка.

Приблизно саме зараз юрист Гона Фаді Гебран створив в Бейруті компанію Good Faith Investments. Згідно корпоративної документації, цією компанією майже повністю володіє Дівенду Кумар, який був керуючим директором Suhail Bahwan Automobiles, дистриб'ютора Nissan в Омані.

За даними WSJ, в травні 2015 року Кумар уперше перерахував 5 млн євро Good Faith Investments через свій швейцарський рахунок. Того ж року Good Faith Investments отримала ще чотири таких перекази.

Джерела газети зазначають, що всі кошти, отримані Good Faith Investments, надійшли від Кумара. Загалом, за даними на 13 вересня 2018 року, він перерахував цій компанії 39,56 млн євро.

Слідство фокусується на переказі Nissan $ 10 млн на користь оманського дистриб'ютора, який у рахунках японської компанії описаний як "виплати стимулюючого характеру", контрольовані Кумаром. Кошти були переведені з "резерву CEO" Nissan, до яких зазвичай відносять непередбачені витрати.

Прокуратура стверджує, що $ 5 млн з цієї суми надійшла Гону через компанію, контрольовану Кумаром - Good Faith Investments.

Виплати стимулюючого характеру традиційні для автомобільного сектора, проте зазвичай вони є частиною річного бюджету компанії. Виплати Nissan на користь Омана компанії почалися в 2012 році і відбувалися регулярно, незважаючи на те, що Гон пішов з поста CEO в 2017 році. За період з 2012 до 2018 року Nissan перевів компанії Омана $ 32 млн. Renault за ці роки направила близько $ 11 млн на виплати стимулюючого характеру.

З жовтня 2015 року Гон початку переказувати кошти з рахунків Good Faith в свою компанію Shogun Investments. У період з 2015 до 2018 року сума виведених таким чином коштів склала $ 27,2 млн, при цьому інвесткомпанія Гона не мала інших джерел надходження коштів.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА