12:49 27.08.2019

ЄСПЛ стягнув на користь матері та дружини Магнітського 34 тис. євро компенсації

3 хв читати
ЄСПЛ стягнув на користь матері та дружини Магнітського 34 тис. євро компенсації

 Європейський суд з прав людини визнав порушеними низку статей Конвенції з прав людини у справі "Магнітський та інші проти Росії".

"Суд одноголосно постановив, що мало місце порушення статті 3 Конвенції з прав людини (заборона тортур) в зв'язку з умовами тримання під вартою пана Магнітського та відсутністю ефективного розслідування обставин його смерті", - йдеться в оприлюдненому у вівторок рішенні суду.

Згідно з рішенням суду, російська влада має виплатити дружині та матері колишнього співробітника інвестфонду Hermitage Capital Сергія Магнітського, який помер у СІЗО в 2009 році, 34 тисячі євро після набуття рішенням чинності, тобто після трьох місяців.

Водночас ЄСПЛ "оголосив скаргу відповідно до пункту 1 статті 5 Конвенції, а також скарги, подані третім заявником відповідно до статті 3 Конвенції щодо умов тримання Магнітського під вартою і відповідно до пункту 3 статті 5 Конвенції щодо його тривалості, неприйнятними".

Як раніше повідомляв ЄСПЛ, першу скаргу у справі "Магнітський та інші проти Росії" подав сам Магнітський. Після смерті аудитора в 2009 році його дружина Наталя, яка нині живе в Лондоні, продовжила розгляд. Ще одну заяву подала мати Магнітського.

Як вважають заявники, щодо Магнітського було порушено право на життя, право на заборону на нелюдське поводження, право на свободу та безпеку, право на справедливий судовий розгляд, а також на порушення презумпції невинуватості.

Так, заявники скаржаться на те, що російська влада не надала медичну допомогу Магнітському і відповідальна за його смерть. Крім того, вони наполягають, що розслідування його смерті не відповідало вимогам Конвенції щодо захисту прав людини. Зокрема, умови тримання Магнітського в слідчому ізоляторі з 2 грудня 2008 року до 28 квітня 2009 року були жахливими. Мати аудитора стверджує, що Магнітський піддавався жорстокому поводженню з боку співробітників СІЗО в день його смерті, й ефективного розслідування з цього приводу не було.

Крім того, заявники вважають, що у правоохоронних органів не було обґрунтованих підозр у скоєнні Магнітським кримінального злочину і що тривалість його тримання під вартою порушила вимогу розумного терміну.

Співробітник Hermitage Capital Магнітський, заарештований за обвинуваченням в ухиленні від сплати податків, помер у столичному СІЗО 16 листопада 2009 року. 11 липня 2013 року Тверський суд Москви заочно виніс йому вирок у справі про несплату податків на суму понад 522 млн рублів шляхом фальсифікації податкових декларацій та незаконного використання пільг, призначених для інвалідів.

У липні 2011 року Слідчий комітет Росії пред'явив обвинувачення за статтею "недбалість, що призвела з необережності до смерті людини" заступнику начальника СІЗО "Бутирка" Дмитру Кратову.

Проте 28 грудня 2012 року Тверський суд Москви виправдав Кратова.

Обвинувачення також пред'являлося лікарю-лаборанту СІЗО "Бутирка" Ларисі Литвиновій (заподіяння смерті з необережності), проте у квітні 2012 року фонд Hermitage Capital повідомив про припинення кримінального переслідування Литвинової за давністю років.

У березні 2013 року СКР припинив кримінальне провадження за фактом загибелі Магнітського за відсутністю події злочину. Згідно із заявою прес-служби відомства, під час перебування Магнітського в слідчих ізоляторах щодо нього "не чинилося жодного тиску, не застосовувалося фізичне насильство або тортури".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА