12:58 27.08.2019

Бекіров вийшов із СІЗО під зобов'язання з’являтися до кримського суду

2 хв читати

 Українському активісту Едему Бекірову, якого тримають в окупованому Криму, змінили запобіжний захід і випустили з Сімферопольського слідчого ізолятора під зобов'язання з’являтися до суду, заявляє адвокат Микола Полозов.

"В окупованому Криму змінено запобіжний захід українському політв'язню, кримському татарину Едему Бекірову... Запобіжний захід Едему Бекірову змінено на зобов'язання про явку", - написав Полозов на своїй сторінці в соцмережі Facebook у вівторок.

Він також висловив сподівання, що "все йде до того, про що зараз адвокати коментарів не дають".

Адвокат зазначив, що російська влада тримала Бекірова в СІЗО понад вісім із половиною місяців, незважаючи на серйозні порушення здоров'я, і навіть рішення Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) про застосування невідкладних заходів належним чином вона не виконала. Полозов нагадав, що в активіста цукровий діабет, шунти в серці, немає однієї ноги і "ще цілий "букет" хронічних захворювань".

Бекіров - один із кримськотатарських громадських активістів селища Новоолексіївка. Його дружина Гульнара є членом меджлісу кримськотатарського народу. Його затримали 12 грудня 2018 року на в'їзді до Криму з боку Чонгара (Херсонська обл.) під час проходження паспортного контролю на території, контрольованій російськими окупантами.

Окупаційна влада Криму обвинувачує його за ч. 2 ст. 222 КК РФ (незаконне придбання, передача, збут, зберігання, перевезення або носіння зброї, її основних частин, боєприпасів).

15 квітня уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова повідомила, що, за даними дочки, стан здоров'я Едема Бекірова, інваліда I групи, погіршується.

11 червня проект "Крим.Реалії" з посиланням на адвоката повідомив, що ЄСПЛ зобов'язав РФ терміново помістити в лікарню Бекірова у зв'язку з погіршенням його стану.

21 серпня Денісова повідомила, що Бекірова з Сімферопольського СІЗО перемістили до лікарні ім. Семашка, його оглянули кілька лікарів, також узято аналізи. Наступного дня його повернули до Сімферопольського СІЗО, водночас з'явилася інформація про плани його госпіталізації наступного тижня для стаціонарного обстеження. Адвокат Бекірова пов'язує цей процес з остаточним розглядом ЄСПЛ справи його підзахисного про порушення його прав РФ, який запланований на 6 вересня.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА