19:12 28.08.2019

Нова Верховна Рада в четвер має намір у 1-му читанні проголосувати за позбавлення нардепів недоторканності

3 хв читати
Нова Верховна Рада в четвер має намір у 1-му читанні проголосувати за позбавлення нардепів недоторканності

Верховна Рада 9-го скликання в перший день роботи в четвер планує попередньо (в першому читанні) проголосувати за проект закону про внесення змін до ст. 80 Конституції України, в якому пропонується позбавити народних депутатів недоторканності.

Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", таке рішення підготовча група ухвалила на своєму засіданні в середу.

Представники партії "Слуга народу" виступили за те, щоб на першій сесії новообраного парламенту нардепи розглянули законопроект з конституційними змінами, який під №7203 Верховна Рада 8-го скликання направила до Конституційного Суду й отримала відповідний позитивний висновок.

Вони також обурилися тим, що спікер парламенту 8-го скликання і профільний комітет не внесли цей проект закону до переліку перехідних ініціатив з ВР 8-го скликання до ВР 9-го скликання.

У свою чергу представник апарату Верховної Ради роз'яснив присутнім, що такий законопроект автоматично переходить для роботи парламенту нового скликання. Однак він зазначив, що існує певна колізія в регламенті, у зв'язку з чим рекомендував підготовчій групі все-таки проголосувати за розгляд цього документа в четвер.

Комісія підтримала таке рішення.

Представники партій "Батьківщина" та "Голос" висловилися на підтримку такої ініціативи, а представники "Європейської солідарності" під час розгляду цього питання і після цього обрушувалися з критикою.

Законопроект №7203 вніс до ВР 8-го скликання п'ятий президент України Петро Порошенко. Документ пропонує вилучити зі ст.80 Конституції положення про те, що народні депутати не можуть бути без згоди Верховної Ради притягнені до кримінальної відповідальності, затримані чи заарештовані, а також про те, що їм гарантується депутатська недоторканність.

У разі затвердження в цілому конституційних змін у цій статті залишиться тільки одна норма - про те, що народні депутати України не несуть юридичної відповідальності за результати голосування або висловлювання в парламенті та його органах, за винятком відповідальності за образу чи наклеп.

Передбачено, що закон набуває чинності з 1 січня 2020 року.

Конституційний суд України в червні 2018 року визнав цей проект закону таким, що відповідає вимогам статей 157 і 158 Конституції України.

Водночас КС вважає за доцільне звернути увагу на те, що, ухвалюючи рішення про скасування депутатської недоторканності, необхідно враховувати стан політичної та правової системи України - її спроможність у разі повної відсутності інституту депутатської недоторканності забезпечити безперешкодне та ефективне здійснення народними депутатами України своїх повноважень, функціонування парламенту, а також реалізацію конституційного принципу поділу державної влади.

Після висновку КС у Верховній Раді так і не винесли на голосування цей законопроект.

Крім того, КС надав аналогічний висновок і до депутатського законопроекту №6773.

За своєю суттю законопроекти №7203 і №6773 відрізняються лише тим, що, згідно з президентською ініціативою, зміни до Конституції в частині скасування недоторканності мають набути чинності з 1 січня 2020 року.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

СБУ повідомила про підозру ватажкам "ДНР" за голосування на незаконних виборах

Відбулося надзвичайне засідання Ради Україна-НАТО на рівні послів у зв'язку з обстрілами РФ української критичної інфраструктури

Під обстріл росіян потрапило таксі в Херсоні: водій загинув, двоє пасажирів поранені

"Укрнафта" почала бурити нову свердловину на заході країни

На Київщині 29 березня вдень пориви вітру сягатимуть 20 м/с

Україна та Польща наголосили на необхідності забезпечення українцям можливості відвідувати школи та вивчати український компонент

Україна та Польща домовилися разом шукати українські родини в Польщі для дітей, евакуйованих з інтернатів через війну

Німеччина оголосила про новий пакет військової допомоги Україні

Україна і Польща підтвердили посилення співпраці в пошуку та похованні жертв конфліктів і репресій - заява Шмигаля і Туска

Основні наступальні сили на Авдіївському напрямку ворог сконцентрував на Семенівці - 3 ОШБр

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА