16:20 29.04.2020

КС у справі щодо недоторканності депутатів перейшов до закритої частини пленарного засідання

2 хв читати
КС у справі щодо недоторканності депутатів перейшов до закритої частини пленарного засідання

Велика палата Конституційного Суду (КС) перейшла до закритої частини пленарного засідання за позовом 50 народних депутатів щодо відповідності Конституції закону "Про внесення змін до статті 80 Конституції України від 3 вересня 2019 №27-IX (щодо недоторканності народних депутатів України)", повідомили в прес-службі КС.

Під час пленарного засідання суддя-доповідач у справі Віктор Кривенко повідомив, що автори клопотання оскаржують конституційність цього закону, наполягаючи на тому, що його ухвалення Верховною Радою відбулося з порушенням конституційної процедури розгляду та прийняття. Як вважають народні депутати, парламент порушив принцип верховенства права і діяв у спосіб, не передбачений Основним законом.

Згідно з оспорюваним законом ст. 80 Конституції викладено в такій редакції: "Народні депутати України не несуть юридичної відповідальності за результати голосування або висловлювання в парламенті та його органах, за винятком відповідальності за образу чи наклеп". Отже, як стверджують народні депутати, положення Основного закону, за яким "народним депутатам гарантується депутатська недоторканність, парламентарії не можуть бути без згоди Верховної Ради притягнені до кримінальної відповідальності, затримані чи заарештовані", виключено з Конституції.

Суддя-доповідач також повідомив, що з метою забезпечення повного й об'єктивного розгляду справи та ухвалення судом обґрунтованого рішення скеровано запити до президента, Верховної Ради, Кабінету Міністрів і Міністерства юстиції України з проханням висловити позицію з питань, порушених у конституційному поданні.

На пленарному засіданні були присутні учасники конституційного провадження - уповноважений представник суб'єкта права на конституційне подання, народний депутат України Василь Німченко, а також постійний представник Верховної Ради в Конституційному Суді Ольга Совгиря, представник президента в Конституційному Суді Федір Веніславський, які заявили клопотання про розгляд цієї справи в порядку усного провадження. Суд вирішив розглянути заявлені учасниками клопотання на закритій частині пленарного засідання.

Дослідивши матеріали справи на відкритій частині пленарного засідання, Велика палата Конституційного Суду перейшла до закритої частини для ухвалення рішення.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА