21:10 28.08.2019

Жителі кількох сіл Київщини проти розробки Тарасівського родовища титанових руд через побоювання забруднення річки Рось

2 хв читати
Жителі кількох сіл Київщини проти розробки Тарасівського родовища титанових руд через побоювання забруднення річки Рось

Жителі сіл Логвин і Михайлівка Володарського району Київської області виступають проти видобутку титанових руд відкритим способом у рамках розробки Тарасівського титан-цирконієвого родовища, оскільки це може призвести до забруднення однієї з великих річок Київщини - річки Рось, що є притокою Дніпра.

Відповідне звернення до президента України міститься в електронній петиції №22/066586-еп на сайті офіційного інтернет-представництва глави держави, під якою поставила підпис 3891 людина з необхідних 25 тис.

До петиції закликають приєднатися всі громади, які користуються водною артерією річки Рось, зокрема жителів міста Біла Церква.

На думку автора петиції Ольги Бистрицької, видобуток титанових руд спричинить екологічну катастрофу для всього населення, флори та фауни.

"Ми бачимо досвід такого видобутку на Житомирщині. Закликаю всіх небайдужих громадян України зберегти екологію центральної України!" - йдеться в документі.

Також повідомляється, що 20 липня 2019 року громади сіл Логвин і Михайлівка разом з активістами обговорювали інформацію про планову діяльність ТОВ "Рутил-Ільменітова компанія", яка має намір розробляти це родовище, про вплив на довкілля. В інформації зазначалося, що розробка родовища дасть змогу поповнювати місцевий бюджет і забезпечить робочими місцями місцеве населення.

Площа родовища становить 10,18 кв. км. Для розробки пропонується вивести з користування 1015 га, з них 400 га родючих чорноземних ґрунтів с/г призначення та 615 га лісогосподарського призначення.

Як повідомлялося, у травні 2013 року Антимонопольний комітет України (АМКУ) дав дозвіл компанії Madelot Limited (Беліз) на придбання частки в статутному капіталі ТОВ "Рутил-Ільменітова компанія" (Київ), що забезпечить перевищення 50% голосів у найвищому органі управління товариства.

ТОВ "Рутил-Ільменітова компанія" (Київ) має ліцензію на розробку Тарасівського родовища (Київська обл.). Заявлена продукція підприємства - мінеральний пісок, колективний концентрат (колективний концентрат містить кілька цінних компонентів - ІФ) рутилу, ільменіту, лейкоксену та цирконію.

Компанія планує побудувати та ввести в експлуатацію гірничо-збагачувальний комбінат потужністю 5 млн куб. м мінерального піску на рік і отримати 240 тис. тонн колективного концентрату. Проект у стадії розробки.

Водночас Володарська райрада Київської області у травні 2013 року не підтримала проект рішення про видобуток циркон-рутил-ільменітових руд на території Тарасівського родовища - незважаючи на те, що Київська облрада дала дозвіл на отримання ліцензії на користування надрами.

Крім цього, на сесії депутати дали доручення голові райради звернутися до голови комітету Верховної Ради з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи з клопотанням посприяти скасуванню рішень структур, які надали відповідні дозволи й погодження для початку розробки Тарасівського родовища.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА