18:52 03.09.2019

Двоє колишніх російських поліцейських, які попросили притулку в Україні, побоюються, що їх можуть насильно повернути до РФ

4 хв читати
Двоє колишніх російських поліцейських, які попросили притулку в Україні, побоюються, що їх можуть насильно повернути до РФ

Колишні російські поліцейські Семен Фіщук і Микита Моргунов, що попросили в квітні притулку в Україні через переслідування в РФ, досі не отримали відповіді від Державної міграційної служби (ДМС) України.

"Державна міграційна служба вкотре продовжила розгляд заяви. Вони продовжили на підставі того, що нібито СБУ не надала відповідь, чи може цим особам бути надано політичний притулок, чи не становлять вони загрози для України загалом", - сказав на прес-конференції у вівторок адвокат Харківської правозахисної групи Володимир Глущенко, який представляє інтереси Фіщука і Моргунова.

За його словами, ДМС перевищила максимальний термін розгляду заяв, що становить три місяці. Він також повідомив, що ДМС відмовилася повернути Фіщуку та Моргунову їхні національні закордонні паспорти.

"Коли вони подавали заяву, здали національні паспорти - і внутрішній, і закордонний паспорт. Зараз звернулися із заявою про повернення національного закордонного паспорта. Отримали відмову - не зовсім законно, з моєї точки зору. Вони стверджують, що паспорт може бути повернуто тільки після розгляду заяви та визнання біженцем або особою, яка потребує додаткового захисту, або після того, як вони отримають відмову і не скористаються правом на оскарження... Однак у порядку надання статусу біженця або додаткового захисту зазначено один документ, який повинен здаватися, - це національний паспорт", - сказав Глущенко.

Фіщук і Моргунов пояснили, що хочуть отримати політичний притулок в Україні, а російський закордонний паспорт потрібен їм тимчасово, щоб вони в очікуванні рішення ДМС могли влаштуватися тут на роботу, платити податки тощо.

"З довідкою ми не можемо тут нормально існувати. У нас не лише з банківськими послугами проблеми. Ні на роботу влаштуватися, ні код платника податків отримати не можемо. Щоб жити законно, платити податки в Україні, працювати - я не можу з цією довідкою існувати. Я прошу закордонний паспорт свій тимчасово", - сказав Фіщук.

Він і Моргунов стверджують, що зараз змушені жити на кошти, які їм передають батьки. Екс-поліцейські також повідомили, що їхні сім'ї, що залишилися в РФ, перебувають під тиском.

За словами колишніх російських поліцейських, після того, як вони попросили притулку в Україні, ФСБ відкрило на них кримінальне провадження за держзраду, їх оголосили у федеральний розшук.

Фіщук і Моргунов також побоюються, що їх можуть повернути до РФ проти їхньої волі.

"Спочатку генерал Агарков (начальник ГУ МВС РФ у Ростовській області Олег Агарков, колишній начальник Фіщука і Моргунова - ІФ) серед підлеглих говорить про те, що нібито є домовленість про видачу нас до Росії, є важелі впливу на Україну... Потім через тиждень-два почали про це писати ростовські ЗМІ, інтернет-видання. І поки що, судячи з поведінки Державної міграційної служби (України - ІФ), складається таке враження, що генерал каже правду", - сказав Фіщук.

Моргунов повідомив, що їх обох ще у квітні перевірили на поліграфі співробітники СБУ.

"Люди переконалися, що наші слова правдиві й відвели нас до Міграційної служби України. Спочатку ставлення було нормальним, нам пояснювали, що у нас є підстави для отримання статусу біженця, у нас прийняли заяви до розгляду. Але після того, як у ЗМІ почала з'являтися велика кількість інформації про те, що нас хочуть обміняти, настрій Міграційної служби різко погіршився. Нам пояснили, що статус біженця ми навряд чи отримаємо", - сказав Моргунов.

Глущенко повідомив, що має намір оскаржити дії ДМС у суді: "Позовні вимоги - визнати незаконними відмову в поверненні закордонного паспорта і в ознайомленні з матеріалами особових справ".

11 квітня прес-служба Держприкордонслужби України повідомила, що в пункті пропуску Гоптівка (Харківська обл.) до прикордонників звернулися двоє діючих на той час співробітників органів внутрішніх справ РФ із проханням про політичний притулок в Україні.

Росіяни повідомили, що стали жертвами переслідування впливових людей у РФ через спроби протидіяти поширенню наркотиків в аптеках і відмови припинити кримінальне переслідування злочинного угруповання, котре займається розповсюдженням наркотиків та має розгалужену систему зв'язків серед чиновників різного рівня у владних структурах РФ. За словами громадян РФ, щодо них органи внутрішньої безпеки МВС РФ сфабрикували замовне кримінальне провадження, яке розслідував Слідчий комітет.

"Не сподіваючись на справедливе розслідування в зв'язку із замовленням "згори", вони прийняли рішення втекти з РФ в Україну. Росіяни також зазначили, що друзі повідомили їм, що існує реальна загроза їхній волі, здоров'ю і навіть життю. Здійснюються відповідні перевірочні заходи щодо об'єктивності наданої інформації", - повідомляла прес-служба Держприкордонслужби України.

Пізніше того самого дня офіційний представник МВС Росії Ірина Вовк повідомила, що двох російських поліцейський, котрі втекли в Україну, звільнено з органів внутрішніх справ РФ.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА