16:54 06.09.2019

Україна і JIT могли погодитися відпустити Цемаха, оскільки у слідства достатньо доказів причетності РФ до краху "Боїнга"

4 хв читати
Україна і JIT могли погодитися відпустити Цемаха, оскільки у слідства достатньо доказів причетності РФ до краху "Боїнга"

Ультиматум РФ щодо видачі Володимира Цемаха, фігуранта справи про катастрофу "Боїнга" Малайзійських ліній, рейс MH17, у небі над Донбасом в 2014 році, буде "вагомим доказом" причетності російської сторони до краху лайнера, вважає розслідувач Bellingcat Христо Грозев.

У своєму інтерв'ю виданню "Настоящее время", оприлюдненому в п'ятницю, він висловив думку, що Україна і міжнародна слідча група (JIT) в Нідерландах могли погодитися відпустити Цемаха через те, що в офіційного розслідування достатньо доказів причетності РФ до краху "Боїнга" .

"З точки зору доказової бази, нічого особливо не зміниться. Міжнародна слідча група накопичила так багато об'єктивних доказів, які доводять причетність Росії, що для суду це нічого не змінить. Те, чого всі позбавляються, - більш висока легітимність, оптична об'єктивність судового процесу. (Наразі на суді - НВ) немає жодного обвинуваченого, щоб його захищав адвокат, який наводив би аргументи на користь альтернативних версій. Тому, на жаль, Росія і Кремль завжди будуть говорити, що це була одностороння судова процедура. Але сам процес матиме досить легітимних доказів, щоб суддя виніс об'єктивний вирок", - сказав він.

При цьому розслідувач вважає, що рішення суду щодо Цемаха було ухвалено в рамках підготовки до обміну, і впевнений, що Україні необхідно поділитися з міжнародним слідством про аварію "Боїнгу" деталями переговорів з обміну.

"Це було несподівано до вчорашнього вечора, коли дізналися, що його справа (Цемаха - ІФ) буде розглядатися в суді. Тоді з'явилися версії, що, найімовірніше, це підготовка до обміну 33 або 34 військовополонених з обох сторін. Ще тиждень тому ми знали, що з Москви прийшов ультиматум - якщо не буде включений до списків пан Цемах, то ніхто з 33 засуджених не буде звільнений", - сказав Грозев.

Як повідомлялося, раніше прес-секретар JIT Брехтьє ван де Мосдейк повідомила, що JIT хотіла б, щоб Цемах залишався в Україні, "щоб ми могли з ним поговорити". Водночас, коментуючи рішення суду, вона зазначила, що це рішення України, рішення українського суду. "Це не означає, що розслідування справи MH17 буде зупинено, воно триватиме. Але нам шкода, якщо ми не зможемо з ним поговорити", - зазначила прес-секретар.

Київський апеляційний суд у четвер скасував запобіжний захід у вигляді тримання під вартою бойовику "ДНР" Володимиру Цемаху, який перебуває під арештом у Києві і якого в голландській прокуратурі вважають підозрюваним у справі про знищення "Боїнга" рейсу MH17 у небі над Донбасом улітку 2014 року, котрий володіє важливою інформацією у справі.

Водночас суд застосував до Цемаха запобіжний захід у вигляді особистого зобов'язання і звільнив його з-під варти в залі суду.

3 вересня Головний прокурор Нідерландів закликав Україну не передавати Росії бойовика "ДНР" Цемаха, оскільки він проходить підозрюваним у справі про знищення MH17. "У цьому листі Вестербеке пише, що "на підставі інформації, яка нещодавно з'явилася", голландська прокуратура розглядає Цемаха як підозрюваного. Вестербеке пише, що наразі не може поділитися інформацією, яка лежить в основі цього статусу, з його українськими колегами", - ідеться в статті на сайті щоденної загальнонаціональної нідерландської газети NRC Handelsblad.

Авіалайнер "Боїнг" авіакомпанії "Малазійських авіаліній", що виконував рейс МН17 Амстердам (Нідерланди) - Куала-Лумпур (Малайзія), був збитий у небі над Донецькою областю 17 липня 2014 року. На його борту перебували 298 людей. Усі вони загинули.

Причини катастрофи розслідує Спільна слідча група, до якої входять представники правоохоронних органів України, Нідерландів, Бельгії, Австралії та Малайзії. У вересні 2016 року JIT оприлюднила висновки, що лайнер був збитий ракетою, запущеною із ЗРК "Бук", а рік тому оголосила про приналежність цього "Буку". За даними JIT, це ракетна установка російської 53 зенітно-ракетної бригади, дислокованої в Курську.

19 травня 2019 року слідча група офіційно назвала чотирьох підозрюваних у причетності до загибелі рейсу МН17: росіяни Ігор Гіркін (Стрєлков), Сергій Дубінський, Олег Пулатов і українець Леонід Харченко.

Згідно з оприлюдненою JIT інформацією, цих чотирьох осіб буде оголошено в міжнародний розшук і притягнуто до відповідальності за аварію рейсу MH17 та загибель усіх пасажирів за статтями 168 і 289 Кримінального кодексу Нідерландів. Прокурор Нідерландів Фред Вестербеке, який очолює JIT, повідомив журналістам, що процес стосовно них розпочнеться 9 березня 2020 року в суді Гааги. "Є версія, що хотіли збити військовий літак, а не пасажирський. Навіть якщо план був такий, ми все одно переслідуватимемо їх за збиття МН17", - наголосив Вестербеке.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Міністра Сольського звільнили з-під варти, він знову виконує свої обов'язки

До Києва прибула новопризначена глава МЗС Латвії

В Україну повернули тіла 140 загиблих захисників - Координаційний штаб

У ніч на суботу на більшій частині України невеликі дощі, у Житомирській і Вінницькій областях можливі заморозки на ґрунті

Роботу "Київтеплоенерго" заблоковано у зв'язку з черговими обшуками правоохоронців – компанія

Заступнику гендиректора "Росатому" повідомлено про підозру в розграбуванні ЧАЕС під час окупації

ДБР установило двох військових, які допомагали втекти підозрюваним у вбивстві поліцейського на Вінниччині

Просування російських військ на захід від Авдіївки пришвидшилося – британська розвідка

ТЧХУ та Мінсоцполітики підписали меморандум про співпрацю у сфері соціальних послуг

Ворог завдав авіаудару по промисловому об'єкту в Сумах - ОВА

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА