19:02 11.09.2019

Подання Зеленського про звільнення членів ЦВК містить недостатньо вагомі обґрунтування

3 хв читати
Подання Зеленського про звільнення членів ЦВК містить недостатньо вагомі обґрунтування

Намір відправити весь склад Центральної виборчої комісії (ЦВК) у відставку не можна порівняти з тими проблемами, які виникали в ЦВК під час виборчих кампаній, вважає голова правління Громадянської мережі "Опора" Ольга Айвазовська та відзначає намір парламентської більшості сформувати Центрвиборчком під нову політичну реальність.

"Закон про Центральну виборчу комісію, ст. 31-1, визначає тільки, що подання має бути мотивованим. Мотивоване воно? Так, воно мотивоване. Але з точки зору обґрунтованості, змісту зауважень воно недостатньо вагоме, щоб говорити, що ті проблеми, які виникали під час роботи Центральної виборчої комісії, були порушеннями, вчиненими нею свідомо, грубими та системними", - сказала вона в коментарі журналістам у середу в Києві.

За словами Айвазовської, рішення, на які посилаються ініціатори звільнення членів ЦВК, зокрема 28 оскаржень постанов комісії, не можуть аргументувати те, що Центрвиборчком нібито перешкоджав реалізації пасивного виборчого права, оскільки навіть рішення судів різних інстанцій свідчать про неоднозначність законодавства в частині визначення процедур подання документів, перевірки їх змісту, форми виправлення помилок і ухвалення рішення про реєстрацію.

Вона наголосила, що організації, які спостерігають за виборами, оцінюють вплив зафіксованих порушень на результати виборів або перебіг виборчого процесу.

"Ми можемо констатувати, що дії або бездіяльність ЦВК жодним чином не призвели до того, що кандидати, які бажали бути зареєстрованими, не були зареєстровані або що вони не реалізували своє виборче право шляхом участі у виборчому процесі. Деякі з них навіть перемогли", - сказала експерт.

"Санкція будь-яка має бути пропорційна тому, які порушення або злочини, навмисні чи ненавмисні, з яким рівнем шкоди були здійснені органом влади або конкретною фізичною особою. Тут жодних істотних наслідків щодо технічних проблем, що випливають дуже часто з якості законодавства, ... не встановлено", - наголосила Айвазовська.

Водночас вона зазначила, що з 2004 року рішення стосовно ЦВК із призначення, припинення повноважень виникали як вихід із кризи.

Експерт пояснила, що політична нейтральність ЦВК забезпечується тим, що термін повноважень її членів більший, ніж каденція одного скликання Верховної Ради, яка їх призначає.

"Наразі з'явилася правова та практична можливість мати незалежний орган, на який не може мати вплив жодна група в парламенті... ЦВК інституційно може бути політично нейтральною. Водночас аргументи більшості сьогодні, насамперед "Слуги народу", полягають у тому, що є нова політична реальність і під неї потрібно сконструювати Центральну виборчу комісію", - сказала вона.

"Очевидно, навіть дотримуючись принципу пропорційного представництва, ми отримаємо абсолютну більшість представників однієї політичної сили. Можливо, вони будуть дуже ефективними, експертними... Але це жодним чином не вирішує проблему політичної ангажованості ЦВК, якщо вона формується під нову політичну реальність", - пояснила Айвазовська.

Як повідомлялося, парламентський комітет з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування рекомендував Верховній Раді підтримати подання президента України про дострокове припинення повноважень усіх членів ЦВК.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ДТЕК має намір до кінця дня підключити знеструмлених споживачів після ранкової атаки в Одесі

Мінсоцполітики України презентувало демографічну стратегію до 2040 року

В Одесі затримано рецидивіста, який передавав окупантам дані про розташування ППО

Росіяни вранці вдарили ракетою по Одесі: постраждала жінка, пошкоджено 30 будинків

Удари українських дронів і повені призвели до зниження нафтоперероблення в РФ до 11-місячного мінімуму - ISW

На Донеччині за минулий день через обстріли поранені семеро жителів - ОВА

Кількість постраждалих унаслідок нічного обстрілу Харкова зросла до шести осіб

РФ вивела в Азовське море один бойовий корабель, у Середземному чергують три носії "Калібрів" - ВМС ЗСУ

Унаслідок нічних обстрілів у Нікопольському районі пошкоджено ЛЕП, без світла залишилася частина абонентів

У Херсонській області за добу у результаті обстрілів один загиблий і п'ять поранених

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА