06:55 13.09.2019

Цемах повернувся в ОРДО

2 хв читати
Цемах повернувся в ОРДО

Переданий українською стороною Росії в рамках обміну утримуваних осіб екс-бойовик "ДНР" Володимир Цемах повернувся в тимчасово окуповані райони Донецької області (ОРДО), повідомила його дочка Марія Цемах.

"Так, ми повернулися. Батько вдома", - сказала вона в четвер увечері "Інтерфаксу".

Про Цемаха активно писали російські ЗМІ на початку липня 2019 р. Повідомлялося, що українські спецслужби нібито зуміли таємно вивезти з окупованого Сніжного (Донецька обл.) на підконтрольну Києву територію України "колишнього начальника ППО Слов'янської бригади" Цемаха як свідка у справі знищення авіарейсу MH17 ракетою з російського ЗРК "Бук". Повідомлялося також, що український суд заарештував Цемаха. Офіційних коментарів української сторони з цього приводу не було.

3 вересня Головний прокурор Нідерландів закликав Україну не передавати Росії Цемаха, оскільки він проходить підозрюваним у справі про знищення MH17, йдеться в статті на сайті щоденної загальнонаціональної нідерландської газети "NRC Handelsblad." У цьому листі Вестербеке пише, що "на підставі інформації, яка нещодавно з'явилася, "голландська прокуратура розглядає Цемаха як "підозрюваного". Вестербеке пише, що поки не може поділитися інформацією, яка лежить в основі цього статусу, з його українськими колегами", - йдеться в статті.

Разом з тим, 5 вересня Київський апеляційний суд скасував запобіжний захід у вигляді утримання під вартою Цемаху, застосувавши до нього запобіжний захід у вигляді особистого зобов'язання.

7 вересня Цемах прибув до Росії в рамках взаємного звільнення утримуваних осіб з України.

11 вересня Нідерланди перекваліфікували Цемаха, що раніше вважався ключовим свідком у справі про знищення в небі над Донбасом у 2014 році малазійського "Боїнга", рейс MH17, в підозрюваного у цій же справі, повідомила депутат Європарламенту від Нідерландів Каті Пірі.

Авіалайнер "Боїнг" авіакомпанії "Малайзійські авіалінії", що виконував рейс МН17 Амстердам (Нідерланди) - Куала-Лумпур (Малайзія), був збитий в небі над Донецькою областю 17 липня 2014 року. На його борту знаходилися 298 людей. Всі вони загинули.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА