20:44 13.09.2019

СБУ взаємодіє зі слідчими з Нідерландів у справі про загибель MH17

2 хв читати
СБУ взаємодіє зі слідчими з Нідерландів у справі про загибель MH17

Служба безпеки України співпрацює зі слідчими, зокрема з Нідерландів, у справі про збитий над Донбасом у 2014 році малайзійський "Боїнг" (рейс MH17), але спецслужбі невідомо про перекваліфікування в підозрюваного Володимира Цемаха, якого раніше вважали ключовим свідком, повідомив глава СБУ Іван Баканов.

"Ми комунікуємо і, я вважаю, у нас партнерські відносин, зокрема з Нідерландами", - сказав Баканов у коментарі агентству "Інтерфакс-Україна" в кулуарах 16-ї щорічної зустрічі Ялтинської європейської стратегії (YES) в п'ятницю в Києві.

Коментуючи інформацію про те, що Цемах більше не є свідком, а вже є підозрюваним, глава СБУ сказав, що чув цю інформацію лише в ЗМІ і не може її підтвердити.

На запитання про те, чи змогли слідчі допитати Цемаха, Баканов ухилився від прямої відповіді, зазначивши: "Вони зробили всі дії, які могли зробити в тому статусі, який був у цієї людини. Ми були відкриті, надавали будь-яке можливе сприяння у рамках чинного законодавства. Все що могли - ми зробили, вони так само".

Баканов позитивно оцінив перспективу того, що Росія погодиться на допит Цемаха слідчими з Нідерландів.

"Це багато про що свідчитиме - погодиться чи ні. Я вважаю, що міжнародна коаліція не може бути зруйнована, а лише зміцниться, оскільки всі розуміють, що відбувається. Ми мали повернути наших героїв додому, і ми не мали ніякого морального права затримувати цей обмін", - резюмував глава спецслужби.

Авіалайнер "Боїнг" авіакомпанії "Малайзійських авіаліній", що здійснював рейс МН17 Амстердам (Нідерланди) - Куала-Лумпур (Малайзія), був збитий у небі над Донецькою областю 17 липня 2014 року. На його борту перебували 298 людей, усі вони загинули.

5 вересня Київський апеляційний суд скасував запобіжний захід у вигляді тримання під вартою Цемаху, застосувавши до нього запобіжний захід у вигляді особистого зобов'язання.

7 вересня Цемах прибув до Росії у рамках взаємного звільнення утримуваних осіб з Україною. 12 вересня стало відомо, що він повернувся до тимчасово окупованих районів Донецької області (ОРДО).

11 вересня Нідерланди перекваліфікували Цемаха, який раніше вважався ключовим свідком у справі про знищення в небі над Донбасом у 2014 році малайзійського "Боїнга," в підозрюваного у цій же справі, повідомила депутат Європарламенту від Нідерландів Каті Пірі.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА