17:21 23.09.2019

Рада громадського контролю НАБУ закликала Зеленського роз'яснити українцям сферу компетентності бюро

2 хв читати
Рада громадського контролю НАБУ закликала Зеленського роз'яснити українцям сферу компетентності бюро

Рада громадського контролю Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) після відеозвернення президента України Володимира Зеленського із закликом до громадян повідомляти на гарячу лінію НАБУ про факти корупції заявила, що бюро не займається розслідуванням усіх корупційних злочинів.

"Рада громадського контролю наголошує: Національне антикорупційне бюро України не розслідує усі корупційні злочини. (...) Через хибну інформацію про повноваження бюро, гаряча лінія НАБУ буде перевантажена дзвінками щодо порушень, які не є підслідними органу", - йдеться в заяві Ради громадського контролю НАБУ на сторінці у Facebook.

Так, детективи бюро займаються кримінальними корупційними правопорушеннями, скоєними вищими посадовими особами, уповноваженими на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, і становлять загрозу національній безпеці.

У раді побоюються, що через відеозвернення президента може відбутися дестабілізація роботи бюро і може виникнути шквал негативу населення. "Більшість громадян не є спеціалістами у Кримінальному процесуальному кодексі України і цілком довіряють словам президента. А отже, громадяни вимагатимуть від органу розслідування справ, які йому не підслідні", - прогнозують у Раді громадського контролю.

"Закликаємо президента розтлумачити сферу відповідальності НАБУ та зазначити, що з приводу корупційних злочинів, які не входять до компетенції НАБУ, треба звертатися до Національної поліції України, Державного бюро розслідувань та Служби безпеки України", - йдеться в заяві.

У Раді громадського контролю НАБУ також наголосили, що якщо президент хоче допомогти правоохоронним органам у боротьбі з корупцією, то "пропонуємо йому розглянути питання універсальної гарячої лінії для повідомлень про корупційні правопорушення".

На сайті ради наведено перелік посадових осіб та статей Кримінального кодексу України, якими займається НАБУ.

Раніше президент Зеленський закликав українців повідомляти про факти хабарництва та корупції на гарячу лінію НАБУ.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА