09:27 25.09.2019

До водіїв-лихачів в Естонії застосують "заспокійливі зупинки"

2 хв читати
До водіїв-лихачів в Естонії застосують "заспокійливі зупинки"

Любителів перевищити максимально дозволену швидкість в Естонії із цього четверга почнуть карати так званою заспокійливою зупинкою.

Це означає, що найближчими тижнями водію, який порушив закон, дадуть змогу обирати між оплатою штрафу або зупинкою для заспокоєння, яка залежно від серйозності порушення може тривати від 45 до 60 хвилин, повідомила в середу газета Postimees.

Ініціатива має експериментальний характер. Таким чином співробітники поліції хочуть вплинути на ситуацію, що склалася в дорожньому русі, де перевищення швидкості стало соціальною нормою.

За словами радника з питань інновацій департаменту поліції та прикордонної охорони Еларі Каземетс, який раніше вісім років очолював дорожню поліцію, останніми роками кількість постраждалих у ДТП і кількість смертельних аварій практично не змінюється, що свідчить про те, що звичні методи більше не допомагають.

"Якщо порівнювати 1990-ті та 2000-ті, то ми зробили великий крок уперед. Якщо в дев'яностих за рік гинули сотні людей, то тепер ця цифра знизилася до 40-60. І цей показник наразі не змінюється", - сказав він і додав, що хоч поліція і витрачає багато часу на дорожній нагляд і профілактичну роботу, суттєвих змін добитися не вдалося.

"Звідси і виникла ідея, що, можливо, слід подивитися на ситуацію з іншої точки зору. Ми замислилися, як можна змінити поведінку людей на дорозі за допомогою людино орієнтованого підходу", - сказав він.

Якщо водій порушить правила, і поліція це зафіксує, його зупинять на краю дороги. У разі перевищення швидкості до 20 км/год йому запропонують компенсувати порушення на вибір штрафом або особистим часом: простояти 45 хвилин. Якщо порушення становитиме 21-40 км/год, примусова зупинка збільшиться до 1 години. Якщо ж водій перевищить і цю швидкість, на нього чекає обов'язковий штраф і порушення справи.

"Заспокійливі зупинки" пропонуватимуть лише тим водіям, які раніше не порушували швидкісного режиму. Особи, що потрапляли раніше в орбіту інтересів поліції, штраф повинні будуть заплатити в будь-якому разі.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кількість загиблих на Донеччині через обстріли протягом дня збільшилася до чотирьох

ТЦК за кордоном не працюватимуть - Міноборони України

Дощова погода в Україні в п'ятницю збережеться, у суботу опадів не прогнозують

Аграрні асоціації попросили ВАКС узяти міністра агрополітики на поруки

Окупанти обстріляли село на Харківщині, поранені двоє пенсіонерок

Майже дві третини українців вважають демократію найкращою системою правління, це шостий показник серед досліджуваних країн - опитування

Українська ППО збила російську ракету в Криворізькому районі

Унаслідок обстрілу Сміли постраждали шість осіб - ДСНС

Умєров і помічник генсека НАТО обговорили ситуацію на полі бою і кроки на шляху до членства України в Альянсі

Двоє людей загинули, одна людина дістала поранень унаслідок вибуху в пункті прийому металобрухту на Львівщині

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА