07:28 28.10.2019

До Тбілісі з Держфільмофонду РФ повернулися ще 17 грузинських фільмів

2 хв читати
До Тбілісі з Держфільмофонду РФ повернулися ще 17 грузинських фільмів

До Грузії увечері в неділю доставлені ще 17 грузинських фільмів, більшість яких були створені в 20-х роках минулого століття, і весь цей час їх оригінали знаходилися в сховищі Держфільмофонду РФ.

"Серед 17 повернутих зараз грузинських фільмів, довгий час вважалася загубленою картина "Їхнє царство" - дебютна режисерська робота Михайла Калатозова (Калатозішвілі - ІФ), знята ним у 1928 році разом з першою грузинською жінкою-режисером Нуцою Гогоберідзе, а також фільми режисерів Олександра Цуцунави, Коте Марджанішвілі, Ніколоза Шенгелая, Володимира Барські, Захарія Берішвілі, Ніколоза Кахідзе, Георгія Макарова, Михайла Геловані, Коте Мікаберідзе, Михайла Чіаурелі, створені в 1926-1930 роках", - йдеться в повідомленні Міносвіти республіки.

До Грузії повернутий і фільм режисера Тенгіза Абуладзе "Покаяння", знятий ним у 1986 році, демонстрації якого в секції "Cannes Classics" протягом двох років вимагає Канський кінофестиваль, але через низьку якість копії, що зберігається в Грузії, її не вдавалося досі презентувати на цьому кінофестивалі.

Як повідомляє міністерство освіти, науки, культури і спорту Грузії, це процес, який здійснюється спільно з Національним центром кінематографії Грузії, буде продовжений і в майбутньому.

За інформацією міністерства, в 20-і роки минулого століття грузинськими кінематографістами було створено близько 200 художніх і документальних фільмів, з них 54 до останнього часу зберігалися в російському Держфільмофонді, частину з яких раніше було повернено Грузії і цей процес продовжиться в 2020 році.

Угоду про повернення грузинських фільмів, які залишалися на зберіганні в Держфільмофонді РФ було підписано в 2014 році, згідно з нею протягом семи років Держфільмофонд передасть Грузії ті грузинські фільми, які були зняті і зберігалися в архіві фонду з 1921 до 1991 року.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Чергову хвилю ракетної атаки РФ спрямовано на західні області, знову задіяно "Кинджали"

РФ знову обстрілює Україну, кілька груп ракет зафіксовано у східних і південних областях

Унаслідок нічного ракетного удару по лікарні в Харкові постраждала пацієнтка

Ізраїль готовий дати "останній шанс" переговорам для угоди з ХАМАС щодо заручників

SpaceX розраховує зробити місячну ракету Starship повністю багаторазовою до кінця 2025 року

Окупанти вдарили по Харкову, пошкоджено нежитлову цивільну інфраструктуру

Серед постраждалих у ДТП за участю голови Броварської РДА: 32-річна мати з донькою 2,5 років

РФ атакує Україну ракетами, зокрема "Кинджалами", підвищений рівень загрози ударів у кількох областях

НБУ перерахував до держбюджету 38,64 млрд грн прибутку за 2023 р.

Бельгія прискорює постачання F-16, можливо, перші винищувачі передадуть Україні до кінця 2024 року

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА