17:34 31.10.2019

У Вільнюсі затримано екс-голову правління ДПЗКУ Вовчука, якого розшукували з 2017 року

3 хв читати
У Вільнюсі затримано екс-голову правління ДПЗКУ Вовчука, якого розшукували з 2017 року

Колишнього голову правління ПАТ "Державна продовольчо-зернова корпорація України" (ДПЗКУ) Петра Вовчука, якого Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) розшукувало з березня 2017 року, затримано у Вільнюсі (Литва).

Як повідомляється на сайті НАБУ в четвер, затриманого екс-голову правління ДПЗКУ розшукували як підозрюваного у кримінальному провадженні за фактом завдання збитків підприємству в розмірі понад $60 млн. Його дії кваліфіковано за ч.3 ст.28, ч.2 ст.364 (зловживання владою або службовим становищем), ч.3 ст.28 ч.4 ст.368 (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою) Кримінального кодексу України.

"За даними слідства, представник міжнародного зернотрейдера та посадовці ДПЗКУ організували корупційну схему, за якою зерно, що належало держкомпанії, через низку суб’єктів господарювання було поставлено в Саудівську Аравію. Постачання відбувалось на умовах післяплати, що не відповідало встановленим ринковим правилам. У результаті ДПЗКУ кошти не отримала, зазнавши збитків у розмірі понад $60 млн", - йдеться в повідомленні.

У бюро не називають прізвища затриманого, але раніше повідомляли, що в справі фігурував голова правління ДПЗКУ в липні-жовтні 2014 року, коли цю посаду обіймав Петро Вовчук (призначений у березні, звільнений у грудні 2014 року).

Як повідомлялося, детективи НАБУ розпочали розслідувати ці факти в липні 2016 року. Агентство встановило причетність до злочину низки осіб, серед яких - екс-голова правління ДПЗКУ. Двоє людей пішли на угоду з обвинуваченням і компенсували завдану ними шкоду в розмірі $60 тис., а справи стосовно ще двох осіб - радника голови правління ДПЗКУ і представника міжнародного зернотрейдера - направлено до суду. Ще одну особу було оголошено в розшук.

За даними бюро, житель Монте-Карло, громадянин Угорщини, бізнесмен російського походження Олексій Федоричев зустрічався з головою правління ДПЗКУ і за неправомірну вигоду пропонував продати ячмінь і пшеницю за цінами нижче ринкових і досяг "злочинних домовленостей". У березні 2017 року НАБУ порушило кримінальне провадження щодо Федоричева за підозрою в корумпуванні в 2014 році голови правління ДПЗКУ (посаду тоді обіймав Петро Вовчук) і добилося арешту нерухомого майна, яке належить Федоричеву ТОВ "ТІС-Міндобрива".

У лютому 2019 року НАБУ повідомило, що завершило досудове розслідування причетності міжнародного зернотрейдера до справи про нанесення ДПЗКУ $60 млн збитків. "Детективи НАБУ мають докази, що представник міжнародного зернотрейдера через іноземні компанії, зареєстровані на Кіпрі, легалізував понад $40,9 млн (понад 577 млн грн), діючи згідно з вказівками організатора схеми, яким виявився громадянин Угорщини", - заявили в бюро.

19 квітня прокурори Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) направили до Печерського райсуду Києва обвинувальний акт стосовно працівника міжнародного зернотрейдера у справі про заволодіння зерна ДПЗКУ загальною вартістю понад $60 млн. Досудове розслідування встановило, що в липні-жовтні 2014 року зазначена особа сприяла міжнародному трейдеру зернової продукції, громадянину Угорщини, в заволодінні зерном ДПЗКУ, а в подальшому отримані від продажу зерна $40,9 млн були легалізовані обвинуваченим через офшори. При цьому для заволодіння зерновою продукцією посадовим особам ДПЗКУ було обіцяно неправомірну вигода в розмірі понад $667 тис.

Повідомлялося, що в зазначеному розслідуванні це вже четверта особа, щодо якої обвинувальний акт направлено до суду, і вживаються заходи щодо притягнення до кримінальної відповідальності інших осіб, які переховуються за межами України.

ДПЗКУ уряд України створив у серпні 2010 року. До її складу входить розгалужена мережа філій - лінійні та портові елеватори, млини, комбікормові та круп'яний заводи. Сумарно 53 підрозділи-філії ДПЗКУ можуть зберігати 3,75 млн тонн зернових, зокрема сумарні потужності з перевалки на експорт Одеського та Миколаївського портів становлять майже 2,5 млн тонн зернових вантажів на рік.

ДПЗКУ за підсумками 2018 року збільшила чистий збиток до 1,5 млрд грн (у 2017 році - 1,4 млрд грн). Держкорпорація за підсумками січня-вересня 2019 року скоротила чистий збиток у 7,3 раза порівняно з аналогічним періодом 2018 року - до 180,62 млн грн.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

На Львівщині пошкоджено об'єкт критичної інфраструктури, два "кинджали" збити не вдалося - ОВА

Унаслідок атаки РФ пошкоджено енергетичну інфраструктуру в шести областях - Шмигаль

У Кіровоградській області збили 4 "шахеди"

Очільник МВС: Уночі та вранці атаковано 10 регіонів України, по меддопомогу звернулися 6 людей, серед них - дитина

В Івано-Франківській області атаковано об'єкт критичної інфраструктури, повітряні цілі збито, без жертв

На Хмельниччині під час нічної атаки збито три цілі, інфраструктурні об'єкти не пошкоджено

За добу на Харківщині внаслідок ворожих обстрілів загинули два мирні жителі

ППО знищила за ніч 84 повітряні цілі: 58 "шахедів" і 26 ракет, які атакували Україну, - командувач ПС

РФ у п'ятницю вдарила по трьох ТЕС ДТЕК, поранено енергетика

Над Черкаською областю збито шість "шахедів", є влучання в об'єкт енергоінфраструктури

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА