14:28 03.11.2019

Крім Мангера, були інші замовники злочину проти Гандзюк

4 хв читати
Крім Мангера, були інші замовники злочину проти Гандзюк

Служба безпеки України встановлює можливу причетність співробітників поліції до сприяння виїзду за кордон організатора нападу на херсонську активістку Катерину Гандзюк Олексія Левіна, місцезнаходження якого офіційно ще не встановлено, а крім голови Херсонської облради Владислава Мангера були й інші замовники злочину.

На брифінгу в неділю в Києві начальник Головного слідчого управління СБУ Богдан Тиводар розповів, що слідчі спецслужби наразі розслідують п'ять кримінальних проваджень, що стосуються вбивства активістки.

Одна зі справ, за словами Тиводара, стосується осіб, які можуть бути замовниками, організаторами або пособниками злочину проти Гандзюк.

У рамках ще трьох кримінальних проваджень вивчаються обставин, які передували нападу на Гандзюк – злочини, пов'язані з підпалом лісу, розкраданням бюджетних коштів та іншими правопорушеннями. "Це могло стати мотивом нападу на Гандзюк", - сказав Тиводар.

Крім цього, як повідомив начальник ГСУ СБ України, 30 жовтня Генеральна прокуратура передала в СБУ для розслідування кримінальне провадження за фактом службової недбалості співробітників поліції, які розслідували на початковому етапі справу про напад на активістку.

Він наголосив, що в рамках цього провадження також перевіряється інформація про те, що співробітники поліції сприяли виїзду за кордон підозрюваного Левіна.

"Наскільки мені відомо, цю інформацію перевіряли, але ми обов'язково перевіримо, проведемо повне всебічне розслідування щодо співробітників поліції", - зазначив він.

"На сьогодні у всіх зазначених п'яти провадженнях є всі підстави вважати, що найближчим часом ми отримаємо позитивні результати, а всі винні будуть притягнуті до кримінальної відповідальності", - зазначив начальник ГСУ СБУ.

Шосте кримінальне провадження, розслідування якого було призупинено, стосується Левіна і Мангера: у зв'язку зі встановленням місцезнаходження Левіна та виконанням міжнародно-правових доручень в рамках розслідування щодо Мангера.

Що стосується фігуранта справи Ігоря Павловського, то, як зазначив начальник ГСУ СБУ, слідство знає про його місцезнаходження. "Він має з'явитися 5 листопада в суд. Якщо він цього не зробить... це зона відповідальності суду і прокуратури, оскільки він вже за судом", - додав Тиводар.

Відповідаючи на запитання про те, чи відомо слідству місцезнаходження Левіна і наскільки важливі його показання для ефективного розслідування справи, Тиводар сказав: "Левін – це ключова фігура, яка пов'язує виконавців (групу Торбіна) і замовників (Мангера та інших). Він (Левін – ІФ) знав найбільше, він організовував цей злочин, він підбирав Торбіна, він фінансував, надавав інформацію. Це – ключова фігура в цьому провадженні. Його пошуком ми активно займаємося разом з Інтерполом та іншими спецслужбами. Тільки-но його місцезнаходження буде встановлено, це буде відомо".

Говорячи про можливе місцезнаходження Левіна, перший заступник начальника ГСУ СБУ Віталій Маяков сказав: "Офіційно є тільки відповідь Державної прикордонної служби про те, що 19 серпня 2018 року він (Левін), найімовірніше, на автомобілі, перетнув кордон України в пункті пропуску "Рені". І є відповідь однієї з європейських країн про те, що у них є відомості, що Левін в'їхав в цю країну. Але де він – вони поки що встановити не можуть".

"Нам вдалося встановити безпосередньо виконавців, Торбін - організатор, Левін - ще один організатор і Мангер - організатор та замовник, один із замовників. Злочини щодо замовників у всьому світі дуже складно розкриваються. Ми працюємо в тому напрямку, щоб і інших замовників та інших притягнути до відповідальності. У нас є дані, що є підбурювачі, пособники, є особи, які знали, але не повідомили. Але, на жаль, поки що ми не можемо їм пред'явити обґрунтовані підозри", - пояснив Тиводар.

Він підсумував: "Ми вважаємо, що замовник був не один. І найімовірніше, були особи, які знали, що готується злочин... якби замовник був один, ми сьогодні сказали б "все, слідство завершене, завершене на Мангері". Але ми цього не говоримо, ми продовжуємо працювати".

Як повідомлялося, 31 липня 2018 року в Херсоні невідомий облив концентрованою сірчаною кислотою активістку Гандзюк біля її будинку. Постраждалу з опіками доставили в місцеву лікарню, але незабаром перевели у медзаклад Києва. 4 листопада Гандзюк померла.

Було затримано п'ятьох підозрюваних у замаху на Гандзюк, зокрема чоловіка, зафіксованого на відео з камер спостереження. Він купував сірчану кислоту.

У лютому 2019 року Шевченківський районний суд Києва продовжив до 3 липня терміни досудового розслідування у кримінальному провадженні щодо вбивства Гандзюк за підозрою голови Херсонської облради Мангера, помічника народного депутата Ігоря Павловського, екс-учасника АТО Сергія Торбіна і Олексія Левіна (Москаленка) у вчиненні кримінального злочину, передбаченого ч. 3 ст. 27 (види співучасті), п.п. 4, 6, 11, 12 ч. 2 ст. 115 (умисне вбивство) Кримінального кодексу України.

7 травня Генпрокуратура України затвердила і направила до суду обвинувальний акт у кримінальному провадженні щодо п'яти осіб, обвинувачених у заподіянні тяжких тілесних ушкоджень, що спричинили смерть Гандзюк.

6 червня Покровський районний суд Дніпропетровської області затвердив угоду зі слідством п'ятьох обвинувачених і призначив їм покарання у вигляді позбавлення волі (різні терміни).

22 жовтня Рябошапка пообіцяв через кілька місяців продемонструвати результати розслідування кримінального провадження про вбивство Гандзюк.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Під час атаки РФ на об'єкти "Нафтогазу" обійшлося без постраждалих і серйозних пошкоджень - Чернишов

Арка дружби народів у Києві належить до символіки російської імперської політики й підлягає повному демонтажу - УІНП

На Дніпропетровщині пошкоджено енергетичні об'єкти у трьох районах, поранені шестеро людей, серед них 5-річна дитина

Україна підписала зі США угоду про відтермінування виплат за держборгом

На Львівщині пошкоджено об'єкт критичної інфраструктури, два "кинджали" збити не вдалося - ОВА

Унаслідок атаки РФ пошкоджено енергетичну інфраструктуру в шести областях - Шмигаль

У Кіровоградській області збили 4 "шахеди"

Очільник МВС: Уночі та вранці атаковано 10 регіонів України, по меддопомогу звернулися 6 людей, серед них - дитина

В Івано-Франківській області атаковано об'єкт критичної інфраструктури, повітряні цілі збито, без жертв

На Хмельниччині під час нічної атаки збито три цілі, інфраструктурні об'єкти не пошкоджено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА