12:00 07.11.2019

"Укроборонпром" ініціює засідання РНБО щодо фінансового оздоровлення ОПК

3 хв читати
"Укроборонпром" ініціює засідання РНБО щодо фінансового оздоровлення ОПК

Державний концерн "Укроборонпром" пропонує президентові України скликати Раду національної безпеки та оборони (РНБО) з питання фінансового оздоровлення сектору оборонно-промислового комплексу (ОПК).

"Щоб ми підійшли комплексно, зокрема до списання боргів, щоб не платили за величезні гектари містам, щоб міста забрали соціальну сферу, що їм потрібно", - сказав гендиректор "Укроборонпрому" Айварас Абромавичус на нараді за участю президента Володимира Зеленського в Харкові 6 листопада.

За його словами, в держконцерні є п'ять підприємств, які особливо потребують такої державної допомоги, зокрема списання боргів: ДП "Харківський авіаційний завод", у якого 3,5 млрд грн заборгованості, та ДП "Завод імені Малишева", який перебуває в стані банкрутства, з боргом у 1,5 млрд грн.

"Потрібне вольове рішення Міністерства фінансів (щодо списання боргів - ІФ): воно знає, що ніколи цих грошей не отримає. Місяць тому ми були близькі до того, щоб списати 85% заборгованості Харківського авіаційного заводу, але в Мінфіну в останній момент не піднялася рука, цього не зробили", - зазначив Абромавичус.

Він також піддав критиці плани Кабміну про відрахування до держбюджету наступного року 90% прибутку, отриманого підприємствами держконцерну. За його словами, в рік підприємства "Укроборонпрому", крім 6,5 млрд грн податків, платять іще 1 млрд грн дивідендів.

"Пропоную, щоб у такий складний період не платили дивіденди", - сказав гендиректор держконцерну.

Він уточнив, що загалом у складі "Укроборонпрому" 137 підприємств, з яких 21 - на тимчасово окупованих територіях. З решти 70 - прибуткові та 46 - збиткові. Загалом на них зайняті 68 тис. співробітників із середньою зарплатою 12,9 тис. грн на місяць: від 59 тис. грн у київському "Луч" до 3,5 тис. грн на Харківському авіаційному заводі.

Абромавичус повідомив, що кредитний портфель підприємств "Укроборонпрому" становить 10 млрд грн за ставкою 22%, загальна прострочена заборгованість за кредитами, постачальникам і з зарплати - 10,5 млрд грн. Він уточнив, що заборгованість із зарплати є на 43 підприємствах на суму 450 млн грн, з податками - 1,1 млрд грн, а з урахуванням спецпенсій - 1,5 млрд грн.

"До кінця року зможемо своїми силами на 15 підприємствах прибрати заборгованість до нуля. Якщо всі допомагатимуть, то максимум за шість місяців ніякої заборгованості з зарплати не буде ніде", - зазначив гендиректор після слів Зеленського, що допомагатимуть всі.

Глава "Укроборонпрому" уточнив, що наразі для погашення боргів із зарплати на одних підприємствах держконцерну використовується тимчасова фінансова допомога інших підприємств, зокрема, Харківському конструкторському бюро з машинобудування ім. Морозова допомагають за рахунок коштів "Антонова".

"Якби були не концерном, а холдинговою компанією, в нас зовсім не було б заборгованості", - зазначив Абромавичус.

Він наголосив, що водночас із проханнями про допомогу нове керівництво держконцерну бере на себе зобов'язання щодо кардинального поліпшення ефективності роботи "Укроборонпрому". Зокрема, за його словами, до кінця поточного року всі закупівлі на суму понад 25 тис. грн підприємства переведуть на ProZorro. Крім того на "ProZorro. Продажі" буде виставлено на оренду значні площі, які не використовуються або здаються за безцінь.

Крім того, значну частину підприємств, які не беруть участі в держоборонзамовленні, за підсумками засідання Кабміну 26 листопада планується передати Фонду держмайна на приватизацію, додав Абромавичус.

"План є, але без держпідтримки в нас не вийде", - резюмував гендиректор "Укроборонпрому".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Аграрні асоціації попросили ВАКС узяти міністра агрополітики на поруки

Окупанти обстріляли село на Харківщині, поранені двоє пенсіонерок

Майже дві третини українців вважають демократію найкращою системою правління, це шостий показник серед досліджуваних країн - опитування

Українська ППО збила російську ракету в Криворізькому районі

Унаслідок обстрілу Сміли постраждали шість осіб - ДСНС

Умєров і помічник генсека НАТО обговорили ситуацію на полі бою і кроки на шляху до членства України в Альянсі

Двоє людей загинули, одна людина дістала поранень унаслідок вибуху в пункті прийому металобрухту на Львівщині

Рада підтримала в першому читанні законопроєкт про створення Держреєстру постраждалих від агресії РФ

ДБР з'ясовує обставини вибухів у Миколаєві, внаслідок яких загинули двоє військових і травмувалися п'ятеро рятувальників

Росіяни атакували вантажівку в Херсонській області, одна людина постраждала - ОВА

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА