07:45 12.11.2019

Премія Сахарова Сенцову буде вручена в Європарламенті 26 листопада

2 хв читати
Премія Сахарова Сенцову буде вручена в Європарламенті 26 листопада

Церемонія вручення премії Сахарова українському режисерові Олегу Сенцову, не так давно звільненому з російської в'язниці, відбудеться 26 листопада.

Відповідний анонс розміщений на сайті Європейського парламенту. "26 листопада парламент проведе церемонію нагородження торішньому лауреату премії Сахарова Олегу Сенцову, недавно звільненому з російської в'язниці. Церемонія відбудеться в залі пленарного засідання в Страсбурзі", - йдеться в повідомленні.

Сенцов був висунутий на здобуття премії Сахарова групою Європейської народної партії в 2018 році. Ініціатор висунення Сенцова на премію Сахарова депутат від групи Європейських народників Міхаель Галер раніше зазначив, що українець був нагороджений "за свободу думки і в знак визнання його мирного протесту проти незаконної окупації рідного Криму, а також за мужність, рішучість і переконання в підтримці людської гідності, демократії, верховенства закону і прав людини".

Український режисер був затриманий в окупованому Росією Криму в 2014 році і звинувачений у створенні на території півострова терористичної організації. Суд в Ростові-на-Дону в серпні 2015 року засудив його до 20 років колонії суворого режиму. Режисер всі обвинувачення заперечував. У травні 2018 року Сенцов оголосив голодування з вимогою відпустити всіх українців, незаконно утримуваних в РФ і лише 6 жовтня він повідомив про припинення голодування через загрозу початку примусового годування.

Сенцов разом з 34 українцями 7 вересня повернувся до Києва в рамках обміну між Україною і Росією утримуваних осіб.

Європейський парламент присуджує премію Сахарова з 1988 року особам і організаціям, які захищають права людини та основні свободи.

Перша премія Сахарова була присуджена колишньому президенту ПАР Нельсону Манделі і посмертно - радянському дисиденту Анатолію Марченку. У 2017 році премію ім.А.Сахарова отримала Демократична опозиція Венесуели.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ВР ухвалила в першому читанні законопроєкт про посилення відповідальності за незаконний обіг підакцизних товарів

Профільний комітет рекомендував ВР прийняти за основу законопроєкт про захист інтересів власників земельних паїв

США готують пакет озброєнь для України на $1 млрд

ВР має намір визначити Держспецзв'язку органом, що реалізує політику щодо забезпечення безпілотними системами та засобами РЕБ

Уряд виділив ще понад 8 млрд грн на будівництво фортифікацій - Шмигаль

Для повноцінного запуску Держреєстру нерухомих пам'яток потрібно понад 5 років - Шуляк

Кабмін звільнив Половенка з посади заступника міністра оборони

ВР прийняла за основу законопроєкт про дерегуляцію ринку торгівлі вживаними авто - Гетманцев

ВР удосконалить порядок ведення військового обліку під час війни

Посол України в США: Сенат розпочне розгляд законопроєкту про допомогу Україні о 20:00 за Києвом

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА