20:25 12.11.2019

Гонтарева вважає звинувачення на адресу її колишнього заступника Писарука початком розправи над командою реформаторів

3 хв читати
Гонтарева вважає звинувачення на адресу її колишнього заступника Писарука початком розправи над командою реформаторів

Гроші з банків украли власники через кредити пов'язаним особам, і все це сталося задовго до приходу команди на чолі з Валерією Гонтаревою до Національного банку, а нинішні звинувачення екс-співробітників НБУ у справі VAB Банку є початком розправи над цією командою реформаторів, вважає Гонтарева.

"Замість того, щоб саджати до в'язниць менеджмент і власників збанкрутілих банків, наші правоохоронці заарештували найчеснішу людину і професіонала, якого я тільки знаю!", - заявила Гонтарева агентству "Інтерфакс-Україна" у вівторок.

Він нагадала, що коли прийшла до НБУ в середині червня 2014 року, обсяг виданих кредитів рефінансування сягнув 110 млрд грн, проте до її відходу ця сума скоротилася до 14 млрд грн.

"Ми розчистили банківську систему, ми перебудували весь нагляд. Але це неможливо було зробити за один день! Згадайте паніку на ринку у вересні-жовтні 2014 року, подивіться на відплив депозитів", - зазначила Гонтарева.

Екс-глава НБУ наголосила, що центробанк видавав кредити рефінансування лише на покриття депозитів фізичних осіб в обсязі гарантованої суми відшкодування Фондом гарантування вкладів фізичних осіб.

"Можна придумати що завгодно і звинуватити в цьому працівників НБУ, але! Бахматюк (екс-власник VAB Банку Олег Бахматюк - ІФ) винен і рефінанс у сумі 10 млрд грн, і виплати, які здійснив фонд", - заявила Гонтарева. Вона додала, що про це "кричала на всіх трибунах" три роки, зокрема у своїй останній промові у Верховній Раді 15 березня 2018 року, де зазначила, що олігархи не повернули ані копійки, і назвала їхні імена.

"Наша команда взяла персональні гарантії і Бахматюка, і (Костянтина) Жеваго (екс-власник банку "Фінанси та кредит"), і (Ігоря) Коломойського (екс-співвласник ПриватБанку)!!! Вони їх усі оскаржили в продажних судах і не повернули ані копійки державі. А тепер у цьому звинувачують Писарука - це просто театр абсурду!", - наголосила екс-глава Нацбанку.

Писарук прийшов до Нацбанку на посаду першого заступника глави НБУ на запрошення Гонтаревої, яка нині працює в Лондоні, відмовляється приїжджати на допити прокуратури у "справі Курченка" в Україні, вважаючи звинувачення проти неї сфабрикованими, і пропонує надати свідчення в столиці Великої Британії.

Писарук має понад 25 років досвіду роботи у банківській сфері. Обіймав посаду першого заступника глави НБУ до кінця 2015 року. До приходу в НБУ був головою ради директорів ЗАТ "Інг Банк (Євразія)" (Росія, ING Group), а з січня 2001 року до червня 2007 року обіймав посаду голови правління "ІНГ Банк Україна". З червня 2016 року Писарук став старшим експертом Міжнародного валютного фонду (МВФ) з фінансового сектору, а з жовтня цього року - головою правління Райффайзен Банку Аваль - найбільшого на українському ринку банку з іноземним капіталом.

Як повідомлялося, детективи НАБУ 11-12 листопада повідомили про підозру Писаруку, члену ради НБУ Миколі Каленському та екс-директору гендепартаменту банківського нагляду НБУ Аллі Шульзі в заволодінні грошовими коштами стабілізаційного кредиту VAB Банку на 1,2 млрд грн у жовтні 2014 року.

Окрім них, про підозру було повідомлено ще п'ятьом особам: голові наглядової ради та заступнику голові правління VAB Банку, а також трьом посадовим особам приватних компаній, пов'язаних із власниками банку. Правоохоронці зазначили, що проситимуть обрати запобіжні заходи у вигляді тримання під вартою з альтернативою внесення застави від 2,5 млн грн до 30 млн грн.

НБУ в листопаді 2014 року через 40 днів після надання стабкредиту визнав ВіЕйБі Банк (VAB банк, Київ) неплатоспроможним, а 20 березня 2015 року вирішив відкликати його банківську ліцензію та ліквідувати.

За даними НБУ, на початок жовтня 2014 року VAB Банк за розміром активів посідав 16-те місце (23,97 млрд грн) серед 166 банків, що діяли в країні. Його власник бізнесмен Бахматюк, мажоритарій агрохолдингів "Укрлендфармінг" та "Авангард", неодноразово звертався до Фонду гарантування вкладів фізичних осіб і НБУ з пропозицією реструктуризувати борги, але Нацбанк відхилив його пропозиції та вимагає негайно стягнути заборгованість за кредитами рефінансування.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Поблизу Дніпра збито розвідувальний дрон окупантів

Microsoft і Coca-Cola уклали угоду, яка фокусується на можливостях ШІ

ВР не розглядала законопроєкту про застосування англійської мови у вівторок через резонанс норми про дубляж

У Національному музеї "Чорнобиль" розпочала роботу сервісна зона для відвідувачів

Зеленський провів кілька нарад щодо організації інавгураційного Саміту миру

Зеленський повідомив, що на підприємствах українського ОПК задіяно щонайменше 300 тис. співробітників

Українська авіація за добу завдала ударів по 15 місцях скупчення окупантів - Генштаб ЗСУ

ЗС України відбили 59 атак окупантів за добу на шести напрямках

ВР ухвалила в першому читанні законопроєкт про посилення відповідальності за незаконний обіг підакцизних товарів

Профільний комітет рекомендував ВР прийняти за основу законопроєкт про захист інтересів власників земельних паїв

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА