18:29 14.11.2019

Прокурор Кулик, який вів справу щодо "Бурісми", не прийшов на переатестацію і буде звільнений - Рябошапка

3 хв читати
Прокурор Кулик, який вів справу щодо "Бурісми", не прийшов на переатестацію і буде звільнений - Рябошапка

Прокурор Костянтин Кулик, від рішення якого залежало включення до розслідування справи щодо компанії "Бурісма Холдингс" (Burisma Holdings) сина віце-президента США Байдена Гантера, не прийшов на переатестацію і буде звільнений, заявив генеральний прокурор України Руслан Рябошапка.

В інтерв'ю "Настоящему времени" Рябошапка нагадав, що є "13 або 14" кримінальних проваджень, в яких фігурує власник "Бурісми", екс-міністр екології Микола Злочевський. "Відповідно, від Злочевського проводять зв'язки з "Бурісма Холдингс". Але щодо "Бурісми" мені відоме одне велике провадження, з якого виділяють різні епізоди", - пояснив генпрокурор.

Рябошапка не повідомив, чи фігурує в цій окремо взятій справі нині Гантер Байден. Водночас він повідомив, що рішення про включення його до справи раніше залежало від прокурора Кулика, який наразі "перебуває на лікарняному і не прийшов на тестування", яке здійснюється в рамках переатестації.

"Закон нам не залишає іншого шляху, окрім як попрощатися з Костянтином Геннадійовичем (Куликом - ІФ)", - сказав генпрокурор. У подальшому, за його словами, справу вестиме новий прокурор, у якого можуть бути інші позиції в цьому кримінальному процесі.

Як повідомлялося з посиланням на генерального прокурора України Руслана Рябошапку, Генпрокуратура продовжує аудит справ, які можуть бути із "сюрпризом" від попереднього керівництва відомства, зокрема провадження, в якому фігурує "півкраїни", зокрема колишній віце-президента США Джо Байден та компанія Burisma ("Бурісма").

"Ми наразі робимо аудит всього того, що може бути з "сюрпризами" від попереднього керівництва Генеральної прокуратури. Тому ці справи витягуються. Там, де фігурує "Бурісма", - це одне величезне провадження, в якому фігурує пів нашої країни, зокрема частина іноземців, а в усіх інших провадженнях, про які я говорив, фігурують високопосадовці колишнього уряду 2010-2013 років", - сказав Рябошапка.

Раніше генпрокурор України повідомляв про аудит 15 кримінальних проваджень, в яких фігурує Злочевський.

У травні 2014 року син на той час віце-президента США Джозефа Байдена Гантер Байден став членом ради директорів Burisma Limited.

Злочевський обіймав посаду міністра екології в уряді прем'єр-міністра України Миколи Азарова з липня 2010 року по квітень 2012 року. Наприкінці 2014 року він покинув Україну, а на початку 2015 року стало відомо, що Генпрокуратура оголосила його в розшук за підозрою в незаконному збагаченні (ч. 3 ст. 368-2 КК).

Генпрокуратура розслідувала кілька кримінальних проваджень, фігурантом яких був Злочевський, у 2015-2016 роках передала одну зі справ до НАБУ.

У січні 2017 року компанія Burisma заявила про закриття в Україні всіх процесуальних і судових дій стосовно президента цієї групи Злочевського та операційних компаній, що входять до Burisma Group.

У вересні 2019 року колишній генеральний прокурор України Юрій Луценко заявив, що розслідування стосовно Джозефа Байдена або його сина Гантера Байдена мають відбуватися в США, а Україна не має правових підстав для цього. "Я не знаю жодних причин проводити розслідування стосовно Джо Байдена або Гантера Байдена відповідно до українського законодавства... Це юрисдикція США", - сказав Луценко в інтерв'ю "BBC. Україна".

Низка американських ЗМІ повідомила, що президент США Дональд Трамп 25 липня намагався в телефонній бесіді переконати президента України Володимира Зеленського в необхідності розпочати розслідування стосовно Гантера Байдена. При цьому президент, чинячи тиск на Київ, до цього заморозив надання фінансової допомоги країні.

Під час перебування віце-президентом в адміністрації Барака Обами Джо Байден, зокрема, курирував пов'язані з Україною питання. У цей же час його син Гантер Байден обіймав посаду в раді директорів української газової компанії Burisma. В Україні стосовно компанії було відкрито розслідування.

Адвокат Трампа Руді Джуліані у низці інтерв'ю заявляв про втручання колишнього віце-президента в українську політику та участь у корупційних справах. Зокрема, він стверджує, що колишнього генпрокурора України Віктора Шокіна було звільнено на прохання Байдена - нібито за те, що розбирався у зв'язках Burisma з його сином.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна і Польща погодили продовження діяльності Польського центру підтримки культури в Україні на 2024 рік

World Monuments Fund реалізує майже 20 проєктів, спрямованих на збереження архітектурної спадщини України

Зеленський звільнив Марка Шевченка з посади посла України в Молдові

Глави МЗС України та Індії провели в Нью-Делі двосторонні переговори та оглядове засідання міжурядової комісії

Карандєєв анонсував будівництво безпечного фондосховища для українських музейних цінностей

У низці областей України в п'ятницю очікуються грози

Наразі немає інформації про можливий перетин повітряного простору Молдови російськими ракетами під час атаки на Україну - ПС ЗСУ

Зеленський назвав пріоритети в роботі РНБО

На Хмельниччині внаслідок атаки РФ пошкоджено 6 приватних будинків і дитячий табір, без постраждалих

Затримки в допомозі США Україні збільшують загрозу оперативного успіху РФ - ISW

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА